Kikinda: Proglašena epidemija enterovirusa
Foto: Saša Urošev

Virus

Kikinda: Proglašena epidemija enterovirusa

Srbija -
Tokom proteklih mesec dana evidentirano je 75 obolelih, od toga 59-toro dece uzrasta do pet godina

KIKINDA: Nužna bolja lična higijena!

U kikindskoj opštini juče je proglašena epidemija enterovirusa koji kod dece i odraslih osoba izaziva oboljenja ruku, nogu i usta, u vidu upale u usnoj duplji i promenama na koži podlaktica, tabana i dlanova. Tokom proteklih mesec dana evidentirano je 75 obolelih. Najveći broj obolelih, njih 59, su deca uzrasta do pet godina, ali su pomoć lekara zastražile i četiri odrasle osobe:

- Za kliničku sliku obolelih karakteristična je povišena temperatura koja traje nekoliko dana, upala u ustima i osip na podlakticama, tabanima i dlanovima. Obolevaju deca uzrasta od jedne do 17 godina. O epidemiji je obaveštena Predškolska ustanova “Dragoljub Udicki” kojima je dostavljen predlog mera za sprečavanje širenja infekcije, jer sedmoro obolele dece pohađa neke od vrtića te ustanove. Virus retko ostavlja neke komplikacije na oboleloj osobi i prolazi spontano, za oko nedelju dana, kaže dr Tatjana Karać, načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolesti kikindskog Zavoda za javno zdravlje.

Lekari ističu da nemarazloga za paniku i preporučuju da je zbog širenja ovog virusa neophodna rigoroznija primena opšte i lične higijene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track