U KOROVU: Zaboravljena loza Mehmed-paše Sokolovića!

Udovica Ljube Kiridžića

U KOROVU: Zaboravljena loza Mehmed-paše Sokolovića!

Srbija -
Starica Milja živi na Ravancima, visoravni na kojoj se dodiruju opštine Rudo i Višegrad, na 1.389 metara nadmorske visine. Više od tri godine potpuna je sama i bez struje

Starica Milja, udovica je pokojnog Ljube Kiridžića, poslednjeg potomka loze čuvenog vezira Mehmed-paše Sokolovića (1505-1579), mudrog mladića po imenu Bajo Nenadić. Milja živi na Ravancima, visoravni na kojoj se dodiruju opštine Rudo i Višegrad, na 1.389 metara nadmorske visine. Više od tri godine potpuna je sama, bez struje. Bajo, kasnije Mehmed-paša koji je za kaluđera učio u Mileševi, kao petnaestogodišnjaka je odavde u Istanbul odveo janjičar Ješilije Mehmed-beg.

Ljubo Kiridžić je punih 37 godina na posao u Višegradsko šumarstvo išao peške 37 kilometara u jednom pravcu i toliko nazad do Ravanaca.

- Jeste da nikada nismo ovde dobili struju i da su se zbog toga sve naše komšije, rođaci i prijatelji, davno odselili u Srbiju i Rudo. I Nenadići su se u tursko doba spustili odavde dole ka Limu u Sokoloviće kod Rudog - priča Milja koja istoriju kraja i loze u koju se udala, zna "u prste".

Bajo je odveden u Istanbul, a njegov brat Makarije Sokolović je po njegovom "beratu" izdatom 1557. godine, postao prvi srpski patrijarh u obnovljenoj Pećkoj patrijaršiji. Njihov rođak Mustafa Sokolović je 1555. godine osnovao kasabu Rudo sa oko 400 kuća i dve džamije, koje je reka Lim 1896. godine potpuno porušila. Austro-ugarska je zatim napravila projekat i pomogla izgradnju sadašnjeg Rudog, ali na desnoj obali Lima na uzvišenju zaštićenom od svih poplava.

Pored ćuprije na Drini 1571. i česme na Kalemegdanu u Beogradu, Mehmed-paša Sokolović je podigao bar još tri mosta u BiH, među kojima i onaj na Žepi, kao i Vezirov most u Podgorici. U Sokolovićima je podigao džamiju i spomen-česmu, a za majku, koja za razliku od muža Dimitrija nije otišla u Istanbul, već je ostala u Sokolovićima, podigao je omanju crkvu naspram džamije, na imanju porodice Rađen, dobijenog od tadašnjeg turskog age. Džamija je od 1557. godine rušena i obnavljana čak pet puta. Za crkvu se ne zna kada je srušena, ali se zna da nikad nije obnovljena... Zaboravili Srbi da Bajo nije zaboravio poreklo. Ostalo je samo ime - Crkvina.

- I ovdašnjim popovima i ljudima iz vlasti predlagao sam da na ovom mom imanju obnovimo crkvu. Imanje se nalazi potpuno okruženo srpskim življem, ali je sve ostalo na - sleganju ramenima. Čudan smo mi soj. Naše komšije su pet puta obnavljale džamiju, a mi crkvu majci Mehmed-paše Sokolovića ne obnovismo nikad - kaže Slobodan Rađen, koji ima kuću i veliko imanje u zaseoku Stanići. Stanići su se kao i Nenadići saselili sa Ravanaca, a svi zajedno čine selo Sokolovići. Rađen ima i kuću na širem prostoru Crkvina, ali i u Priboju gde je stekao penziju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja