Najnovije vesti

PRETI SVINJSKA KUGA: Svinje špricane lošim vakcinama

U Srbiji na pomolu zaraza

PRETI SVINJSKA KUGA: Svinje špricane lošim vakcinama

Društvo
Agencija za lekove upozorila Ministarstvo poljoprivrede da je „lavir K“ neispravan i da se mora zabraniti korišćenje. Lek ipak podeljen veterinarima

BEOGRAD - Niko ne zna koliko bi svinja moglo biti zaraženo kugom zbog loše vakcinacije. Svinje u Srbiji masovno su vakcinisane protiv klasične kuge svinja vakcinom „lavir K“ serije 14, koja drastično odstupa od standarda kvaliteta, što je potvrdila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Oni su u avgustu prošle godine konstatovali loš kvalitet leka i upozorili Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za veterinu da zabrani njen promet i korišćenje ove vakcine. I pored tog strogog upozorenja, neispravna vakcina je ušla u promet i završila u veterinarskim stanicama širom Srbije, nakon čega su vakcinisane svinje, saznaje Kurir od dobro obaveštenog izvora. Iako je ovom vakcinacijom predviđeno da se kod svinja stvori imunitet na svinjsku kugu i spreči njeno širenje, efekat je ravan nuli.- Kada se svinje vakcinišu protiv klasične svinjske kuge vakcinom koja je neispravna, to je isto kao da se umesto vakcine svinji ubrizgala voda. Ta vakcina nema nikakav efekat i kuga može slobodno da se širi. Još gore je što se ne zna tačan broj svinja vakcinisanih ovom vakcinom, ali verovatno se radi o zabrinjavajućoj cifri - priča naš izvor.Spornu vakcinu proizveo je Veterinarski zavod Zemun, a država je preko odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja pri Upravi za veterinu, na čijem je čelu načelnik Budimir Plavšić, kupovala vakcinu za potrebe veterinarskih službi. Veterinar Živorad Kostić iz Obrenovca kaže da je koristio ovu vakcinu i da se kod svinja nije pojavila svinjska kuga.- Nisam upoznat s tim upozorenjem Agencije. Mislim da je ispravan potez Ministarstva poljoproivrede što su nas snabdeli vakcinom protiv KKS, a mislim da bi bila katastrofa da nismo vakcinisali uopšte. Da se ipak ispostavi da je neispravna vakcina puštena u promet, to bi bio zločin - kaže Kostić i dodaje da za svaku vakcinu ima sertifikat o ispravnosti.Do zaključenja broja odgovore nismo dobili od Veterinarskog zavoda Zemun, kao ni od Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Dopis... Agencija za lekove upozorila Ministarstvo
Dopis... Agencija za lekove upozorila Ministarstvo

Potvrđena neispravnostU Ministarstvu poljoprivrede nisu porekli da je ovaj lek neispravan.Agencija za lekove i medicinska sredstva je 13. 6. 2013. Upravi za veterinu dostavila dopis i Sertifikat analize za „lavir K“. Zaključeno je da uzorak ne odgovara propisanim zahtevima za sterilnost. Sačinjen je inspekcijski zapisnik i doneto rešenje kojim se naređuje proizvođaču da bez odlaganja neispravne vakcine uništi u skladu sa zakonom - kažu iz Ministarstva. Međutim, odgovor na pitanje šta je sa neispravnim vakcinama koje su ranije date i zašto su dozvolili njihov promet, nismo dobili.

Simptomi svinjske kuge♦ povišena temperatura♦ malaksalost♦ krvarenje po koži♦ promena ponašanja♦ padanje s nogu

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...