ROŠTILJIJADA: Napravli rekordnu pljeskavicu od 55 kilograma

Uspeh leskovačkih majstora

ROŠTILJIJADA: Napravli rekordnu pljeskavicu od 55 kilograma

Srbija -
Pljeskavica, čiji je prečnik 150 centimetra a debljina 2,5 centimetra, bila je teža za jedan kilogram od prošlogodišnje pa su tako Đorđević i Todorović po šesti put uzastopno nadmašili sopstveni rekord

LESKOVAC - Roštilj majstori Ivan Đorđević i Goran Todorović ispekli su večeras pljeskavicu tešku 55 kilograma, što je najveća ispečena pljeskavica na Roštiljijadi u Leskovcu u poslednje dve decenije.

Pljeskavica, čiji je prečnik 150 centimetra a debljina 2,5 centimetra, bila je teža za jedan kilogram od prošlogodišnje pa su tako Đorđević i Todorović po šesti put uzastopno nadmašili sopstveni rekord.

"Najrizičniji trenutak večeras, i u poslednjih šest godina, bio je trenutak kada smo okretali pljeskavicu", rekao je Ivan Đorđević.

Njegov kolega Goran Todorović objasnio je da se prilikom okretanja odvalilo jedno parče mesa.

"To je zbog toga što je skara (roštilj rešetka) bila u prečniku šira samo pet centimetra od plješkavice. Iz godine u godinu se povećava prečnik pljeskavice a radi se na istoj skari. Organizatori bi naredne godine trebalo da reše taj problem", rekao je on.

Pljeskavica, na koju je potrošeno dva kilograma masti, podeljena je posmatračima, pre svega deci, a drugi deo je, po tradiciji, predat Gerontološkom centru u Leskovcu. Ni ove godine rekord neće biti zabeležen u čuvenoj knjizi Ginisovih rekorda.

"Prvi put smo kontaktirali ljude iz Ginisa i tražili njihov dolazak u Leskovac. Međutim, objašnjeno nam je da u njihovoj knjizi rekorda za sada ne postoji kategorija pljeskavica, već samo kategorija hamburgera i čizburgera.

Naredne godine ćemo se potruditi da takvu situaciju promenimo", rekao je Beti direktor Turističke organizacije Leskovca Žikica Nestorović. Takmičenje u spremanju najveće pljeskavice na svetu organizuje se u okviru tradicionalne leskovačke Roštiljijade koja je počela 26. avgusta i koja traje do 2. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track