SAJENTOLOZI NAJAVILI RAT: Optužuju crkvu da iskorišćava Holivud za svoje ciljeve!
Foto: Profimedia

Travolta i Tom Kruz na meti

SAJENTOLOZI NAJAVILI RAT: Optužuju crkvu da iskorišćava Holivud za svoje ciljeve!

Zabava -
Američka Scijentološka crkva krenula je u ispucavanje "teške municije" po autoru Gibneiju i njegovom filmu "Going Clear" koji će premijerno biti prikazan 25. januar na Sundance Film Festivalu, a TV premijera na HBO - najavljena je za 16. mart

Tačno dve godine nakon objavljivanja knjige dobitnika Pulicerove nagrade Lorensa Rajta "Going Clear: Scientology, Hollywood & the Prison of Belief” ", sajentolozi su ponovo na nogama . Razlog je HBO-ov dokumentarac koji potpisuje ugledni, Oskarom ovenčani reditelj Alek Gibnei, a koji je svoje najnovije delo bazirao upravo na spomentom delu Lorensa Rajta iz 2013. godine, inače dobitnika Pulicerove nagrade za istraživački bestseler "Looming Tover" o Al Kaidi .

Kako to navodi New York Post, američka Scijentološka crkva krenula je u ispucavanje "teške municije" po autoru Gibneiju i njegovom filmu "Going Clear" koji će premijerno biti prikazan 25. januar na Sundance Film Festivalu, a TV premijera na HBO - najavljena je za 16. mart.

Napad oglasimaPo pisanju Posta , napad sajentologa uključuje i plaćene oglase u medijima sa tvrdnjama da Gibeni nije dao poštenu priliku čelnicima Scijentološke crkve da odgovore na tvrdnje i optužbe koje će biti iznete u filmu . Dakle, glavni adut im je tvrdnja da Gibnei nije objektivno odradio posao, dao svim stranama mogućnost da se izjasne, a jedan od njih već je objavljen preko cele strane u New York Timesu . A da im film neće ići u korist, bilo je jasno unapred s obzirom na to da se temelji na Vrightovoj knjizi, a scenario potpisuje bivši član američke Scijentološke crkve Paul Haggis, čije je svedočenje bilo među brojnima objavljenim u toj knjizi. Međutim, HBO, ugledna medijska kompanija koja ima veoma dugu listu nagrađivanih dokumentarnih filmova , znala je unapred u što se upustila. Za snimanje filma angažovali su, na primer, čak 160 advokata koji su nadgledali celokupni proces. I sam Gibnei tvrdi kako je laž da nije tražio komentare druge strane. Navodi da je zatražio intervjue od niza visokopozicioniranih sajentologa. Neki su ga odmah odbili, drugi mu uopšte nisu odgovorili, a treći su postavili niz nerazumnih uslova, tvrdi Gibnei .

Crkva pak uzvraća plaćenim oglasima, a njihov budžet je, kako je to već dobro poznato, ogroman, u kojima tvrde da su Alek Gibnei i HBO 12 puta odbili zahtev Crkve da se njihova strana priče uključe u sporni dokumentarac. I zato sada tvrde da nisu dobili poštenu priliku. Takođe tvrde da je dokumentarac rađen u potpunoj tajnosti te da ih je HBO tek nedavno obavestio na kakvom projektu rade .

Oogoman budžetUz samog uglednog autora, o optužbama da nisu poštovali uzuse struke očitovao se vrlo jasno i sam HBO ."Potpuno je uobičajena stvar u stvaranju dokumentarnih dela zatražiti intervjue i odgovore od onih koji se u njemu spominju. To se podrazumeva" - demantuju ih iz HBO - a.

Američka Scijentološka crkva teško će moći da spreči dalju štetu koju im je prouzrokovala knjiga Lorensa Rajta. Zapravo, ona će biti još veća jer se priča penje na nivo najmoćnijeg medija na svetu - televizijskog . Čak i da samo "Going Clear" ponovi tvrdnje iz knjige, za njih je šteta neprocenjiva. Naime, uz to što je ona puna eksplozivnih tvrdnji o nasilju, korupciji i tiraniji vođe te crkve Davida Miscavigea , uključuje i priče o najpoznatijim sledbenicima scijentologije , holivoodskim zvezdama Tomu Kruzu i Džonu Travolti .

Za Travoltu se navodi da je bio njihov prvi trofej. Pridružio im se 70 - ih godina , kada je bio na samom početku glumačke karijere. Usmeravali su ga, pa i onemogućavali da si skandalima uništi karijeru pre nego što postane zvezda. Kada se popeo na sam glumački vrh, prepali su se da će ih ostaviti .

'Paket mrtvog agenta'Držali su u pripremi "paket mrtvog agenta", dosije sa njegovim najintimnijim tajnama za prodaju tabloidima ako Travolta napusti crkvu. Zahvaljujući Travolti, Crkvi su pristupili i Forest Vhitaker, Tom Berenger, Patrick Svaize, Mihail Barišnjikov i Priscilla Preslei, koja je jedina ostala. I Kruz je imao sličan put podrške zahvaljujući sajentologiji . To je imalo svoju cenu o kojoj se spekulisalo u medijima. Prema tvrdnjama u knjizi, vođa David Miscavige protivio se braku Toma Kruza i Nikol Kidman, te su ga navodno na koncu i razorili , te izolovali Kidman od sina i ćerke koje je par usvojio. Deci su govorili da majku moraju izbegavati jer je " toksična" osoba . Kruz nikad nije tužio Vrighta .

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track