Najnovije vesti

DIPLOMA ILI ISKUSTVO: Šta je zaista potrebno za dobro zaposlenje i uspešnu karijeru?
Foto: Promo

DIPLOMA ILI ISKUSTVO: Šta je zaista potrebno za dobro zaposlenje i uspešnu karijeru?

Zabava

Nekada je važilo pravilo: završite sa formalnim obrazovanjem i pronađete dobar posao. Iako nedostatak zvaničnog dokaza o završenoj školi ili fakultetu u mnogome može otežati pronalaženje posla, više ne postoji pravilo, i danas ni diploma ne garantuje željeno zaposlenje.

Postoje oblasti u kojima iskustvo ima prednost u odnosu na diplomu, kao što je IT, pa tako neke od najvećih kompanija poput Apple-a, Microsoft-a ili Google-a zapošljavaju pre svega stručnjake sa iskustvom, kreativnošću i željom da se konstantno usavršavaju na sve zahtevnijem tržištu.

I kod nas je primetan trend da poslodavac za određenu poziciju traži ne samo dokaz o obrazovanju već i iskustvo što otežava mladim ljudima da započnu karijeru i pronađu posao.

Međutim, postoje i kompanije koje su na vreme prepoznale potencijal ulaganja u programe kojima omogućavaju mladima da steknu praktično iskustvo, kako bi se što pre uključili na tržište rada. Coca-Cola sistem je tako stavio fokus upravo na programe podrške kroz platformu ''Coca-Cola mladima'', koja mladima nudi mogućnost opredeljenja za određeni edukativni ili praktični program u zavisnosti od nivoa obrazovanja, interesovanja i ambicija.

• Program "Budućnost #za5" obraća se učenicima srednjih škola, a cilj je motivacija i podsticanje mladih da steknu potrebna dodatna znanja i veštine potrebne da pronađu zanimanje koje im zaista odgovara a zatim i da dođu do odgovarajućeg posla

• Coca-Cola podrška mladima je nacionalni projekat koji kroz edukativne radionice i online platformu omogućava nezaposlenim mladima da steknu nove lične i profesionane veštine.

• U Coke Summership programu, koji omogućava talentovanim studentima da akademsko znanje tokom šest nedelja upotpune praksom, do sada je učestvovalo više od 200 studenata, a njih 50 je dobilo zaposlenje kompaniji.

• RISE management trainee program, namenjen diplomcima, spaja kvalitete i veštine praktikanata, a sve u kombinaciji sa brzim okruženjem, mentorstvom i radom na internacionalnim projektima.

Više o platformi Coca-Cola mladima pročitajte na sajtu

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja