ZA SAMO 715 EUR: Magija Jordana sa EXPERIENCE PRO TRAVEL!
Foto: Promo

ZA SAMO 715 EUR: Magija Jordana sa EXPERIENCE PRO TRAVEL!

Zabava -

Krenuvši za Jordan nakon mnogo putešestvija, ni sanjala nisam kakva ću se iz njega vratiti. Šta ću doživeti i osetiti. Šta ću okusiti i omirisati. Čime ću napuniti oko i dušu. O Jordanu sam znala malo i zapravo kad kažem Jordan, pomislim na Petru. A Petra je samo delić čarolije!

Jordan je drevna država. Jordan je svetlucava pustinja. Jordan je nomadsko gostoprimstvo. Jordan je rimska istorija. Jordan je biblijski pejzaž. Jordan lebdi na Mrtvom Moru. Jordan roni Crvenim morem. Jordan ima rajsku trpezu.

Putovanje smo započeli iz prestonice, užurbanog Amana. Milionsko sedište u kome se prepliću moderno i tradicionalno, boje i mirisi, staze Aleksandra Velikog, Ptolomeja, cara Trajana i ovovremenskih kraljeva. Sa zidova mnogih građevina nas prate nestvarno svetle oči kralja Abdulaha II, koji kao svetlo bdi nad gradom. Lutajući starim delom grada, kroz nepregledne sukove i zidine stare vekovima najmanje očekuješ da su odmah iza ćoška luksuzni restorani ili moderne poslovne zgrade.

foto: Promo

Naš ljubazni domaćin Experience Pro Travel nas je poveo dalje do drevnog Jerasha. Videh mnoga čuda Rimske Imperije, ali pred Jerashom se mogu samo pokloniti, zažmureti i osluškivati zvukove prošlosti, gladijatorskih dvokolica, udarce mačevima, čuvene Rimske govornike i galop konja. Jedan od najbolje očuvanih Rimskih lokaliteta, koji se po veličini može meriti za Efesom.

Iz Rimskog perioda, prošetasmo do Vizantije. Duhovni grad Madaba sa velelepnim mozaicima i mapom Jerusalima, podseća na svetost zemlje kojom hodamo. Zagrljena u mir i tišinu dočeka nas Pravoslavna Crkva Svetog Đorđa. Na tom mestu shvatiš koliko smo svi kao nacije isprepletani, isti, da svi živimo na istoj planeti. Da zapravo nije važno okrećemo li se Istoku ili Zapadu. Bitno je živeti u miru. A Jordan živi mir.

foto: Promo

Iz porte Crkve Svetog Đorđa, nastavismo ka planini Nebo. Kakva simbolika imena! Po predanju Gospod je Mojsiju rekao: „Iziđi na goru Avarim, koja je u zemlji Moavskoj prema Jerihonu i vidi zemlju Hanansku koju dajem sinovima Izrailjevim u posjed. I umri na gori toj „ (5 Mojs. 32, 48-50). Tako i bi. Nakon svetog zadatka da dodje na Nebo, kako bi video Svetu Zemlju i reku Jordan u kojoj je kasnije kršten Isus Krist, Mojsije je otišao u Carsko Nebesko i sahranjen je na mestu gde se danas nalazi njegov štap u obliku zmije.

foto: Promo

Napunivši dušu Svetim Duhom nastavismo ka Petri ka hotelu Old Village Petra u koji smo došli na počinak. Kao da je duša trebala pripremanje za jedno od najvećih svetskih čuda. Osećaj je nestvaran, da iz svog kreveta u suton gledate obronke čudesne Petre i da sa nepodnošljivim nestrpljenjem čekate nov izlazak sunca, kako bi krenuli u još jednu avanturu.

foto: Promo

Kapije Petre su se s prvim suncem otvorile. Krenusmo stazom nestrpljivi, da se poklonimo tom kolosalnom, dugo skrivanom mestu od očiju javnosti. Ništa vas ne može pripremiti za ovo mesto! Postoji više od 2000 godina, ali do 1816. godine bio izgubljen. Nikad osvojen do dolaska Rimljana, zagrljena u kanjone visoke i po 200m. Kolevka Nabatejaca, saveza Arapskih i Nomadskih plemena, prostire se na više od 60km. Isprepletana klancima, kanjonima, hramovima, grobnicama, amfiteatrom.

I kao da sama Petra pričom nije dovoljna sama sebi, upoznah Maruana, sina Novozelanđanke, gospođe Marguerite Van Geldermalsen. Ona je Petru prvi put posetila 1978.god. U toj šetnji kroz Petrine klance, zastala je u senci kanjona kako bi popila čaj i okrepila se od vreline. I na tom mestu, upoznala je lokalnog beduina Mohammeda, koji je inače rodjen u jednoj od Petrinih pećina. Mohammed je pričao najlepše priče o Petri i svom životu, pun ljubavi s sjajem u očima. Gospođa Marguerite se zaljubila, ostala s Mohammadom, napuštajući sav komfor zapadnog života i živeći s njim na početku u jednoj od pećina prigrljena ljubavlju. Marguerita i dalje živi u Petri. Srećna sa svojom porodicom. Sa sjajem u očima i najširim osmehom na svetu. Priču o njihovoj ljubavi možete pročitati u romanu Merried to beduin koju je ona lično napisala i koju sam s mnogo topline dobila od njenog sina na poklon. Hvala ti Maruan!

foto: Promo

Pitate se posle Petre, Amana, Madabe, Neba divnih priča i pejzaža, legendi i istorijskih pečata, šta još može da vas pomeri? Wadi Rum. Pustinjski kamp Sun City. Uglavljen u more dina, pod milionima zvezda, koje se nigde lepše ne vide nego u pustinji. Ušuškan u podnožje crvenih pustinskih planina, okružen originalnim nomadskim selima. Nigde nećete „čuti“ tišinu kao u pustinji! I nigde nećete osetiti takav mir i spokoj ! Na takvim mestima na planeti zemlji shvatite, zašto su Isus, Buda i Muhamed baš na takvim mestima imali svoja proviđenja.

Vreme je i za odmor. Stigosmo do Aqabe, jednom od turističkih Jordanskih bisera smeštenoj na Crvenom Moru. Posle hotela u Petri i kampa u Wadi Rumu, hotel Kempinski mi bi kao druga planeta! Široki i svetli foaje, kraljevski kreveti, masažne kade i pogled na Crveno More. Kontrasti kao i sam Jordan. Od mesta do mesta. Od priče do priče. Peščane plaže, toplo more, divni domaćini ne daju da saberete utiske. Svako to zrnce i kap i nečije ruke vam govore da utisaka ima još.

foto: Promo

Putovanje se nastavlja ka najvećoj svetskoj depresiji na čak 400m ispod nadmorske visine Mrtvo More. Čudan osećaj u glavi, ušima, nosu. Zuji, vrti, blaži, opija. Hotel Crown Plaza na samoj obali ko priča iz 1001 noći. Jedva sam čekala osetiti to čudo prirode i zaroniti u More koje nije živo. A ono je gusto, nauljeno, mirno. Nema napora, nema zarona, nema talasa. Tišina, mir i nirvana. Danima sam posle tih plutanja imala kožu kao beba. I danima sam nosila u sebi spokojstvo koje sam tamo osetila.

foto: Promo

Zahvalila bih se svom domaćinu Experience Pro Travelu na tome što nakon ovog putovanja, nisam više ista osoba! Što su mi omogućili da upoznam zemaljsko kraljevstvo i dodirnem svim čulima bisere ove magične zemlje!

Sledeći garantovani polazak za Jordan u organizaciji Experience Pro Travela je 19.marta za neverovatnih 715 EUR sa uključenim svim izletima! Osetite i vi čaroliju!

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja