ŠUMADIJA – ZEMLJA VINA: Tu vladaju neki kosmički zakoni koji povezuju ljude, vinovu lozu i vino na specifičan i neraskidiv način
Foto: Promo

ŠUMADIJA – ZEMLJA VINA: Tu vladaju neki kosmički zakoni koji povezuju ljude, vinovu lozu i vino na specifičan i neraskidiv način

Zabava -

Udruženje vinara Šumadije - nosilac jednog potpuno novog talasa srpskog modernog vinarstva -

osnovano je u septembru 2013. godine u Topoli.

Vinari Šumadije, među kojima su vinarije Aleksandrović, Radovanović, Stari hrast, Arsenijević, vinarija Ambelos manastira Koporin, De Lena, Veličković, Tarpoš, Rogan, Art Wine prepoznali su značaj i neophodnost udruživanja, utvrđivanja standarda kvaliteta vina koja dolaze sa ovih prostora, ostvarivanja prepoznatljivosti i momenat u kojem je važno da nastupaju zajedno, dok su vina ove regije prepoznata po svom izuzetnom i neospornom kvalitetu.

Danas Udruženje vinara Šumadije okuplja 16 vinarija aktivnih članova sa teritorije vinskog rejona Šumadije.

Od svog osnivanja Udruženje aktivno kreira i realizuje različite aktivnosti u pravcu ostvarenja svojih ciljeva. Tako svake godine organizuje Festival šumadijskih vina u prvoj polovini juna u prostoru Кraljevske vinarije podno Oplenca. Ova, sada već tradicionalna manifestacija jeste festival koji slavi vinograde i vina Šumadije, pružajući posetiocima priliku da u izuzetnom istorijskom ambijentu degustiraju i uvere se u kvalitet vina šumadijskih vinara.

U poslednjih 18 meseci Udruženje zajedno sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, realizuje projekat ,,IMPULS wine”. Iz ovog projekta je prošlog leta obnovljena zgrada u okviru Kraljevske vinarije koja predstavlja degustacioni i prezentacioni prostor za turiste, nabavljena je savremena laboratorija za analizu vina, oprema za najmlađeg vinara Šumadije – vinariju Arsenijević, zasađen eksperimentalni vinograd sa klonovima autohtone sorte Prokupac pod budnim okom prof. Nebojše Markovića i realizovan veliki broj promotivnih aktivnosti.

foto: Promo

Vinske ture Šumadije

Vinarije u Šumadiji predstavljaju idealno mesto za odmor i za beg od urbanog života. Boravak u njima može da se iskoristi kao prilika da se oprobate u vinogradarskom životu iz prve ruke. Šumadija pruža toliko sadržajan program da vaša vinska tura može trajati od jednog sata do nekoliko dana provedenih u obilasku vinarija koje se sve nalaze u krugu od maksimalno 50 kilometara i na svega sat vremena od Beograda.

Na tom vinskom putu kroz Šumadiju upoznaćete i prirodne lepote predela kroz koji se prolazi, kulturne i istorijske znamenitosti kojih je Šumadija prepuna, tradiciju i posebne karakteristike vinorodnog područja kakvo je Šumadija, ali pre svega ljude kakvi se sreću samo u Šumadiji – iskrene i čestite domaćine, vredne i gostoljubive žene, veselu i razigranu decu.

Bilo da se odlučite za vinsku turu Oplenac i Venčac u okolini Topole i Aranđelovca, vinsku turu Krnjevo u okolini Velike Plane ili vinsku turu Kragujevac, Šumadija će vam prirasti za srce i zauvek ćete je nositi sa sobom.

Predloge tura možete pogledati na veb-sajtu Udruženja www.vinasumadije.com

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track