Za Vaskrs se domaćice rastrče po kuhinji kako bi spremile što bogatiju trpezu. Dečica nestrpljivo čekaju najradosniji dan kada, pored tucanja jaja, uživaju u poslasticama, a najviše se raduju pogači.
Potrebno je:
600 g pšeničnog glatkog brašna
1 kašičica soli 80 g šećera 1 vanilin šećer
1 g kvasca 2 jaja 250 ml mleka
Za premazivanje: 1 razmućeno jaje
Za ukrašavanje 3-5 kuvana jaja
Priprema: Brašnu dodajte so, šećer, limun, vanil šećer, kvasac, jaja i toplo mleko. Zamesite glatko testo i ostavite pokriveno na toplom mestu da se diže dok se volumen ne udvostruči. Testo premesite i podelite na 3 ili 4 dela, zavisno od koliko delova želite da ispletete pletenicu. Ispletite pletenicu. Na pletenicu rasporedite kuvana jaja i premažite jajetom. Pletenica može biti duguljasta, okrugla ili u obliku srca. Ostavite da se testo odmori 15 minuta, a zatim je pecite na 180°C oko 40 minuta. Tokom pečenja pletenicu prekrijte papirom da ne bude pretamne boje.
Kurir.rs/foto Profimedia
POGLEDAJTE BONUS VIDEO: