Zlato na najvišem nivou u poslednjih 6 godina + Besplatan vodič „Kako trgovati cenom zlata“
Foto: Promo

Zlato na najvišem nivou u poslednjih 6 godina + Besplatan vodič „Kako trgovati cenom zlata“

Zabava -

Cena zlata skočila je na najviši nivo u posljednjih šest godina. Od kraja prethodne godine do danas porasla je za čak 15%.

Faktori koji su izazvali skok cene su isti oni koji najčešće i utiču na cenu zlata. To su geopolitička nestabilnost (trgovinske nesuglasice, građanski nemiri, nestabilnost vlade itd.), aktivnost centralnih banaka, referentna kamatna stopa u SAD i vrednost dolara.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom zlata na online berzi (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom zlata”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom zlata” preuzmite ovde.

Geopolitička nestabilnost (političke i trgovinske nesuglasice, građanski nemiri, nestabilnost vlada, ratovi, teroristički napadi i slično) - Zlato se smatra sigurnim finansijskim utočištem u periodima nestabilnosti i neizvesnosti. Ukoliko neki neočekivani događaj izazove velike cenovne oscilacije na finansijskim tržištima, investitori obično kupuju zlato jer je ono ne gubi na vrednosti u prevelikoj meri.

Aktivnost centralnih banaka - Kad centralne banke, upravljajući nacionalnim deviznim i zlatnim rezervama zemlje, pojačano potražuju i kupuju zlato, njegova cena raste. Upravo je to slučaju u poslednje vreme jer centralne banke velikih država žele da uvećaju udeo zlata u svojim rezervama.

Kamatna stopa Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država - Niža kamatna stopa obično podstiče kupovinu zlata. Štednja i prinosi u valutama se manje isplate kad su kamatne stope niže, jer je dobit od kamate manja. Zbog toga, štednja u zlatu postaje primamljiva alternativa.

Vrednost američkog dolara - Cena zlata se izražava u dolarima. Slabljenje američkog dolara čini zlato jeftinijim za držaoce drugih svetskih valuta, što obično podstiče njegovu kupovinu i rast cene.

Ako obratimo pažnju na period kada je trend rasta počeo, možemo jasno da uočimo razloge zbog kojih je cena zlata počela da raste. Ekonomski pokazatelji i izveštaji iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Nemačke su ove godine počeli da nagoveštavaju (moguće) slabljenje njihovih privreda. Nakon toga, investitori su počeli da prognoziraju da će Federalne rezerve SAD sniziti kamatnu stopu. To se i desilo 31. jula, nakon poslednjeg redovnog sastanka ove monetarne institucije. Ubrzo potom, američki predsednik Donald Tramp je najavio nove carinske namete od 10% na robu uvezenu iz Kine. Njegova odluka je bila iznenađujuća i na neki način je šokirala tržišne učesnike pa je cena zlata nastavila da snažno da raste i ubrzo dostigla najviši nivo u posljednjih šest godina.

Budući smer kretanja cene zlata

Većina analitičara i posmatrača, među kojima su i oni iz Goldman Sachs-a, smatra da se trgovinski rat i nadgornjavanje SAD i Kine neće okončati ove godine, a moguće je ne pre predsedničkih izbora u SAD na jesen sledeće godine.

Federalne rezerve trpe pritisak od predsednika Trampa da brže i više snize kamatnu stopu kako bi sprečile značajnije usporavanje američkog privrednog rasta i pad cena akcija. Ukoliko ova dva faktora i ostali o(p)stanu na snazi, malo je verovatno da će u dogledno vreme cena zlata padati.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom zlata” preuzmite ovde.

Tražite posao?

Pogledajte trenutno otvorene pozicije u KapitalRS-u >>

Izvor: Bloomberg, Bloomberg terminal

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track