KORONA NIJE ZAUSTAVILA PRAVI SPORTSKI DUH: Razgovor sa Stefanom Stojačićem
Foto: Promo

Kako sportisti žive u doba Korone?

KORONA NIJE ZAUSTAVILA PRAVI SPORTSKI DUH: Razgovor sa Stefanom Stojačićem

Zabava -

Mr. Robot rešen da povrati svoj 3x3 tron.

Stefan Stojačić iz Novog Sada jedan je od najboljih 3x3 basketaša na svetu. Njegov tim Liman, trenutno je prvi na svetskoj FIBA 3x3 rang listi. U poslednjih nekoliko godina Stojačić je u samom vrhu ovog sporta koji je brzinom munje osvojio svet. Ipak, jedna povreda uslovila je njegov pad sa vrha najboljih svetskih igrača, međutim on se vratio na teren čvrsto rešen da povrati svoj tron i iduće godine zaigra na Olimpijskim igrama.

Da je Stojačić izvrsan sportista, najpre govori činjenica da je bio juniorski svetski šampion u košarci. Karijeru nije nastavio u tom sportu, ali nije ni gubio vreme – završio je Fakultet Tehničkih nauka kao jedan od najboljih studenata smera Mehatronika, a potom se okrenuo basketu 3x3 gde je takođe napravio svetske rezultate. Sa timom Liman osvojio je veliki broj master turnira, takođe ima titule MVP igrača sezone, a jedno od najvažnijih dostignuća je i zlatna medalja i titula svetskog šampiona u basketu 3x3 koju je osvojio sa reprezentacijom Srbije 2018. godine. Zbog činjenice da je, između ostalog, studirao mehatroniku, ali i zbog njegove energične igre na terenu, Stojačić je u 3x3 svetu zaradio nadimak Mr. Robot.

Da ukratko objasnimo baket 3x3 za one koji ne znaju o kakvom je sportu reč. To je vrsta košarkaške igre koja se igra na jednoj polovini terena i ispod jednog koša, uglavnom na terenima napolju, a ređe u halama. Igra je znatno brža, energičnija i “prljavija” u odnosu na košarku i dozvoljava pravila i poteze koji bi se u košarci sankcionisali. Oba tima imaju četiri igrača, od kojih su trojica uvek na terenu. Utakmica traje 10 minuta, a timovi za napad imaju samo 12 sekundi što dovoljno govori o brzini i adrenalinu. Pobednik je tim koji prvi osvoji 21 poen ili onaj koji po isteku vremena ima najviše poena. Basket 3x3 je trebalo da ima svoj debi na Olimpijskim igrama u Tokiju, međutim usled pandemije koronavirusa, ta prestižna sportska manifestacija pomerena je za 2021. godinu.

Kao i svi sportisti, Stojačić je maštao o odlasku na Olimpijske igre i vredno trenirao kako bi zaslužio mesto u reprezentaciji. Nažalost, u 2019. godina, povreda ga je odvojila od basketa što je rezultiralo gubitkom bodova i drastičnim smanjenjem njegovih šansi za odlazak u Tokio. Oporavljen i motivisan da povrati svoj basketaški tron, Mr. Robot je optimistično i spremno dočekao ovu 2020. godinu, ali je aktuelna globalna zdravstvena situacija zakomplikovala stvari. Ipak, ovaj tajmaut koji je pandemija stavila na sportska dešavanja, Stojačić je iskoristio na pravi način i značajno popravio izglede da naredne godine zaigra na Olimpijskim igrama.

foto: Promo

Stefane, kako je tekao oporavak od povrede koja te je koštala prvog mesta na individualnoj svetskoj rang listi 3x3 igrača?

Samo tri dana pred početak sezone 2019. godine povredio sam nogu, što me je u suštini odvojilo od terena za skoro celu sezonu. Bilo je pokušaja da se što pre vratim na teren, ali sva ta žurba uslovila je obnovom povrede još uvek nedovoljno zalečene noge. 2020. godinu sam, verovatno kao i mnogi, dočekao sa mnogo entuzijazma i želje za dokazivanjem. Kako se u svetu 3x3 basketa bodovi brane slično kao u tenisu, sa tada prvorangirane pozicije na individualnoj rang list, izgubio sam gotovo sve bodove. Željan dokazivanja, i poučen iskustvom zbog prethodnog neuspešnog povratka na teren, strpljivo i pametno sam trenirao na fizičkoj pripremi i oporavku sa novim trenerom Igorom Niketićem. Ipak, stvari nisu išle u prilog tome da se vratim na teren.

Kada si konačno bio spreman, dogodila se pandemija koja je obustavila sva sportska dešavanja. Kako je cela situacija uticala na tebe i da li te je to demoralisalo, budući da si jedva čekao da ponovo izađeš na teren?

Globalna epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 u potpunosti je promenila život svih ljudi, a naročito sportista. Sezona je otkazana, čak su i Olimpijske igre otkazane. Ovakav razvoj situacije celokupnom sportskom svetu nije išao u korist, ali meni je lično cela situacija išla u prilog. Naime, kako sam zbog povrede pauzirao sezonu i izgubio svoje mesto među najboljim igračima na rang listi i kako sam trebao ponovo da dokazujem da sam po kvalitetu onaj igrač pre povrede upitno je bilo da li bih uopšte ušao u uži izbor kandidata za tim za Olimpijske igre.

Ipak, došlo je i tvojih pet minuta da pokažeš da je Mr. Robot uradio upgrade na svoje veštine. Nedavno si sa Limanom osvojio par turnira, reci nam nešto više o tome?

Nakon odložene i ispostaviće se krajnje redukovane sezone, FIBA 3x3 je organizovala 3 master turnira u Mađarskoj krajem septembra. Moj tim Liman odigrao je odlično, a od tri turnira osvojili smo dva. Na prvom turniru sam pokupio i nagradu najboljeg strelca i najboljeg igrača turnira. Svojim igrama na ovim turnirima ponovo sam dokazao da je moja igra na više nego dobrom nivou i da je povreda prošlost. To su primetili i ljudi iz košarkaškog saveza, tako da je moj potencijalni odlazak u Tokio 2021. godine znatno izvesniji.

foto: Promo

Da li ćeš igrati na još nekim turnirima ove godine?

Predstoje još dva turnira do kraja ove skraćene sezone. Prvi u Kataru u Dohi koji počinje 20. Novembra.

Zbog cele epidemiološke situacije obazrivost lokalnih organizatora i FIBA je podignuta na viši nivo, tako da smo svi već došli u Dohu na obavezan karantin, gde nakon ponovljenih PCR testova dobijamo dozvolu da nastupimo na turniru.

Neki od timova su se već susreli sa skraćivanjem rostera zbog “pozitivnih“ rezultata testova, a mi smo i dalje svi na negativni. Nadamo se da će tako i ostati i da ćemo moći da nastupimo u punom sastavu.

Nakon Dohe imamo i finalni turnir u Saudijskoj Arabiji 11. i 12. decembra. Cilj, naravno, uvek ostaje isti i za mene i moje saigrače iz ekipe Liman, da opravdamo to prvo mesto na FIBA 3x3 rang listi.

Nema sumnje da je Stefan Stojačić i više nego spreman da ponovo zavlada svojim 3x3 carstvom. Ultra Energy biće jedan od njegovih saveznika u tom pohodu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track