Kako izabrati garažna vrata
Foto: Shutterstock

Kako izabrati garažna vrata

Zabava -

Kupovina garažnih vrata ne dešava se često, ali baš zato treba voditi računa prilikom odabira. Za razliku od nekog pređašnjeg doba, modela i vrsta danas je na pretek. Kojim smernicama se treba voditi prilikom kupovine?

Renoviranje kuće može biti povod za kupovinu novih garažnih vrata. Moguće da želite bolje da iskoristite garažu, tako da u nju pored automobila, bicikala i slično, stane još ponešto. Možda biste želeli da u uglu napravite malu radionicu ili dodate po koju policu za skladištenje stvari? Nova garazna vrata uštedela bi prostor, tako da biste mogli bolje da iskoristite postojeće kvadrate. Međutim, ušteda prostora samo je jedna od prednosti koju pružaju nova garažna vrata.

Nekada su se garažna vrata pravila najčešće od metala. Modeli su ličili jedan na drugi, da ne kažemo da su bili gotovo identični. I danas se prave metalna vrata, ali su ona znatno raznovrsnija. Na primer, metalna rolo vrata postala su izuzetno popularna i ugrađuju se u garaže koje su spoljni, zasebni objekti. Kada se otvore, ova vrata zauzimaju minimalno prostora, jer se poput roletni uvijaju i smeštaju u prostor iznad samih vrata. Sa njima se štedi puno prostora, tako da se on može optimalno iskoristiti. Rolo vrata su adekvatno rešenje i kada su u pitanju radionice ili automehaničarske radnje i servisi.

Kada je garaža deo kuće, bilo da joj je jedina namena parkiranje vozila, ili ona služi i kao skladište, onda je bolje ugraditi segmenta garažna vrata. Sastoje se iz segmenata koji se prilikom otvaranja kreću po klizačima. U pitanju je širok pojam, tako da nije dovoljno da kažete samo segmentna garažna vrata. Čak se i materijali od kojih se prave razlikuju od proizvođača do proizvođača. Ono što im je zajedničko, jeste da su znatno lakša od vrata koja su napravljena od punih metalnih profila. Zahvaljujući manjoj masi, duži je vek trajanja šina i metalne konstrukcije koja ih nosi. Uglavnom imaju metalno jezgro od neke vrste lima, a paneli su obloženi raznim sintetičkim izolacionim materijalima.

Kada je garaža deo kuće sa direktnim ulazom iznutra, onda je važno obezbediti toplotnu izolaciju. Segmenta garažna vrata mogu imati poseban termo prekid koji obezbeđuje termoizolaciona svojstva. Postoji i varijanta garažnih vrata od punog drveta, koja su obložena specijalnim materijalima u cilju zaštite od vlage koja dolazi spolja. O svemu ovom treba voditi računa kako se ne bi narušila udobnost doma.

Segmentna garažna vrata uglavnom se otvaraju na gore. Ona nose naziv vertikalna. Većina garaža ima ravan plafon, tako da se ona najviše prodaju. Međutim, šta ako postoji kosina na plafonu? I za ovo postoji rešenje. To su bočna segmenta garažna vrata, koja se otvaraju po istom principu kao vertikalna, samo ne ka plafonu, već ka jednom od bočnih zidova, onom koji je viši. Bočna vrata su pogodna i za industrijske objekte i skladišta.

I segmenta i rolo garažna vrata imaju prednost uštede prostora jer njihovo otvaranje i zatvaranje ne zahteva ni malo mesta ispred garaže. Za razliku od njih kipujuća garažna vrata ugrađuju se tamo gde ima više mesta. Ipak, ove razlike su neznatne, tako da, ako je garaža normalne veličine, tj. ako nije knap, onda je svejedno na koji način se vrata otvaraju. Materijali od kojih se i jedna i druga prave su laki i izdržljivi, tako da se ne stvara veliko opterećenje na noseću konstrukciju. Ovo je važno, zato što dobro znamo da su stara metalna kipujuća garažna vrata vremenom propadala iz ležišta zbog sopstvene težine.

Za radionice i lokale koriste se razne varijante garažnih vrata koja na sebi mogu imati i prozore. Na ovaj način, omogućen je prolazak prirodnog svetla i lakši rad tokom zime. Vizuelno se stiče utisak većeg prostora, kad postoji prozor. Ovakva vrata mogu se ugrađivati i u garaže koje su zasebni objekti u dvorištu i koje imaju više namena.

Priča o garažnim vratima nije potpuna, ako se ne pomenu pametna garažna vrata. Kotrola otvaranja i zatvaranja putem daljinskog upravljača nije ništa novo. Reč je o veoma praktičnom dodatku, zahvaljujući kome ne morate da izlazite iz kola kako biste otvorili ili zatvorili garažu. Međutim, moderno doba otišlo je korak dalje, putem kontrole na daljinu. Pametna vrata kontrolišu se putem aplikacije na mobilnim uređajima. Neće vam se više dešavati da odete na put i da razmišljate o tome da li ste zatvorili vrata od garaže.

Kupujte uvek od proverenih prodavaca i proizvođača, koji već dugi niz godina nude samo kvalitet. Izbor je najveći na mirandre.com gde ćete pronaći raznovrsne modele po pristupačnim cenama. Kontaktirajte prodavce i raspitajte se o uslovima kupovine i rokovima isporuke. Saznajte da li je neki od modela, koji bi vama odgovarao, trenutno na akcijskom popustu.

Ne zaboravite da kod renomiranih proizvođača imate i obezbeđen servis. Iskoristite priliku da svoja stara vrata od garaže zamenite novim i modernijim. S tim u vezi je i preporuka da razmislite o kupovini nekog od modela koji ima daljinsko upravljanje sa kontrolom preko mobilne aplikacije. Savremena dostignuća olakšaće vam život i učiniti ga komfornijim.

Promo tekst/M.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track