ZAŠTO TREBA ULAGATI U NEKRETNINE: Evo nekoliko dobrih argumenata
Foto: Shutterstock, Ilustracija

ZAŠTO TREBA ULAGATI U NEKRETNINE: Evo nekoliko dobrih argumenata

Zabava -

Ako imate višak novca onda postavljate sebi pitanje šta s njim, odnosno kako je najbolje zaštiti vrednost koju imate, a ako je moguće i uvećate.

Evo nekoliko argumenata zašto je dobro ulagati u nekretnine. Dugoročno gledano nekretnine su stabilan i siguran oblik investicije. Na tržištu nekretnina nema tako čestih turbulencija kao kod deonica i drugih finansijskih instrumenata. I može se lakše predvideti koliko će potražnja ostati aktuelna da vredi imati nekretninu koja donosi novac i sebe otplaćuje u tom dužem periodu povoljne tražnje.

Prihod od nekretnina je redovan tako da se mogu planirati i nova ulaganja u istu oblast ili u druge oblike investiranja. Taj redovni prihod može dati sigurnost za redovnu otplatu rata kredita koji bi poslužio za novu veliku investiciju bilo koje vrste.

Ukoliko dođe do inflacije, cene nekretnina podležu korekcijama čime se može zaštiti vrednost imovine.

Mogući rizik nosi pad cena nekretnina usled povećanja ponude ili drugih trajnih poremećaja. Onda su investitori u problemu jer prodajom ne mogu povratiti uloženo, a obaveza ulaganja u održavanje nekretnine ostaje dugoročna. Zato treba voditi računa gde gradite ili kupujete nekretninu i koliko je to perspektivno mesto koje može ostati dobra lokacija u dužem vremenskom periodu.

Da li je otvaranje agencije za nekretnine dobar potez

Uz pitanje o ulaganju u nekretnine može se postaviti i pitanje da li agent za prodaju nekretnina može biti dobar izbor vašeg zanimanja i da li da otvorite agenciju za nekretnine. Činjenica je da se uvek i svuda gradi novo i prepravlja postojeće. Raste popularnost gradnje za stalni boravak i odmor u prirodi, prodaja montažnih kuća i kontejnera za stanovanje.

Posla naizgled ima, a drugo je pitanje da li ste vi za taj posao. Zakonski uslovi koje treba da uspunite za bavljenje ovim poslom su minimalni - da ste državljanin Srbije, da imate ličnu kartu i završenu srednju školu. Sa položenom licencom agenta za posredovanje u prometu nekretninama upisujete se u listu posrednika preko pravnog lica koje je u registru posrednika, a koje je zavedeno u nadležnom ministarstvu. Koliko ćete biti uspešni najviše zavisi od vas, od vaše komunikativnosti, upornosti, talenta za prodaju. Nije svejedno ni gde biste otvorili agenciju za nekretnine. Tamo gde se puno investira, gde je promet nekretnina veliki dobro je imati agenciju. Ali, pošto niste jedini koji tako razmišlja, postavlja se pitanje koliko ima posla za sve koji bi hteli time da se bave.

Na primer, čini se da bi za otvaranje agencije za nekretnine Vrnjačka Banja bila sasvim dobar izbor. Najveća i najpopularnija banja u Srbiji visoko je na listi atraktivnih lokacija u ovoj oblasti, a to daje šansu da agencija za nekretnine ima više posla i da dobro radi.

Ako su ovo područje za svoje stanište birali još stari Skordisci, ako su Rimljani uređivali izvore termalne vode i pravili bazene, ako Vrnjačka Banja već ceo vek i više neprekidno privlači goste iz cele Srbije i okruženja, onda nema dileme da će tako ostati “dok je sveta i veka”.

Nekretnine i opremanje

Ako se odlučite da investirate u nekretnine, onda imate dilemu da li je to kuća ili stan, stambeni prostor u gradu ili planinska kuća na selu, možda jedna ili više montažnih kuća u nizu u zdravoj prirodi, za odmor i relaks onih koji hoće makar na kratko da pobegnu iz gradske gužve.

U trendu je podizanje manjih kompleksa od nekoliko kuća za odmor u planinskim predelima sa rešenom infrastrukturom. Obično su to montažne kuće koje postaju pravi hit, jer se brzo i lako podižu i jeftinije su od standardnih zidanih kuća. Računica je jednostavna: ako se uzmu u obzir svi elementi gradnje, kvalitet i cena materijala, funkcionalnost, trajnost, brzina izrade, energetska efikasnost i drugi, montažne kuće imaju brojne prednosti u odnosu na zidane.

Montažne kuće zapravo spajaju tradicionalno i moderno u obezbeđenju stambenog prostora. Temelj ostaje sličan kao kod tradicionalnih, zidanih kuća. A zidovi i krovovi se izrađuju od novih materijala koji bolje odgovaraju novim zahtevima, pre svega za energetskom efikasnošću. Prirodni su, ekološki prihvatljiviji i ne oštećuju prirodnu sredinu. Zahvaljujući odličnoj toplotnoj izolaciji zagrevanje zimi i hlađenje leti je efikasnije, što donosi ne male uštede.

PVC stolarija – funkcionalna i moderna

U bilo kojoj varijanti gradnje ili renoviranja treba birati PVC stolariju, koja dominira u opremanju stambenih i poslovnih objekata. Primetno je da sve više kuća i zgrada ima ovakve prozore i vrata.

Od 1959. godine, kada su PVC prozori prvi put proizvedeni, materijali i tehnologija izrade prošli su značajan put usavršavanja. Polivinil-hlorid (PVC) je materijal za izradu ove stolarije i danas je široko prihvaćen u svetu sa stanovišta estetike, mogućnosti obrade, trajnosti, energetske efikasnosti, pogodnosti za održavanje i čišćenje. Prednost je što je PVC stolarija jeftinija od drvene ili metalne (aluminijumske) stolarije.

U širokoj ponudi ove vrste stolarije, sve navedene prednosti spaja Mond LinePro PVC stolarija od najkvalitetnijih profila evropskih kompanija, kakva se ugrađuje u najprestižnije arhitektonske projekte u svetskim metropolama.

Leta su sve toplija, obezbedite blagovremeno servis klime

I napomena za kraj – od sve vrelijih leta ne može se pobeći ni u višim predelima. Gde god da investirate u nekretnine, ugradite klima uređaje da gostima ili zakupcima obezbedite puno uživanje u prijatnosti novog ambijenta. Uz redovan servis klime produžićete vek trajanja uređaja i imati željenu temperaturu.

Preporuka je da izaberete klime sa inverter tehnologijom koje rade i na temperaturama do -20 stepeni, dok obične klime rade najviše do -5 stepeni. To je važno u zimskim mesecima kada klima uređaj možete koristiti za zagrevanje prostorije.

Ako se pitate da li se preporučuje servis klime u automobilima, prvi odgovor je da nije propisana obaveza servisiranja klima uređaja u vozilima. Mnogi to i ne rade, mada sama usluga nije toliko skupa da bi cena presudno uticala na odluku.

Drugi odgovor je da treba povremeno uraditi servis klime u kolima, koji podrazumeva zamenu gasa i ulja za podmazivanje kompresora. Ne treba čekati da klima prestane da radi, jer je onda zamena kompresora koji najčešće strada dosta skuplja od usluge servisiranja.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track