NOVA EKSKLUZIVNA USLUGA U DETEKTIVSKIM AGENCIJAMA U SRBIJI Ostaci lakih i teških droga kriju se u noktima i kosi i do godinu dana
Foto: Shutterstock

NOVA EKSKLUZIVNA USLUGA U DETEKTIVSKIM AGENCIJAMA U SRBIJI Ostaci lakih i teških droga kriju se u noktima i kosi i do godinu dana

Zabava -

Najrelevantnije promene u kriminalističkim istragama i krivičnim sudskim procesima su uvele moderne forenzičke metode, i time u potpunosti sprovele revoluciju u bezbednosnom i pravnom sektoru. Stepen odbacivanja slučaja zbog nedostatka dokaza je sveden na 0,01% dok su moderne forenzičke metode prisutne u 99,9% istraga i sudskih procesa.

U 21 veku najrelevantnije forenzičke metode su klasične forenzičke metode, poligraf test i mobilna forenzika, bez kojih nema moderne istrage. Sa razvojem privatne bezbednosti u Srbiji, u kojem je glavni subjekt detektivska agencija kao pružalac usluga, većina ovih usluga je postala dostupna javnosti, doduše, ne sve, ali to se od danas menja. Od ove jeseni, po prvi put u Istoriji, u Srbiji je postala dostupna usluga analize na prisustvo lakih I teških droga u organizmu preko vlasi kose i noktiju - nešto što je do juče bilo dostupno samo u najrazvijenijim zemljama zapada. U pitanju je ekskluzivna metoda koja je ubedljivo najkvalitetnija, najpouzdanija i najpreciznija metoda za otkrivanje celokupne i detaljne istorije korišćenja narkotika sa izveštajem do 12 meseci unazad.

Više o tome sa našim sagovornicima iz sektora privatne bezbednosti, privatnim detektivom i forenzičkim stručnjakom specijalistom.

Kojim dostupnim metodama može da se otkrije da li je neko konzumirao psiho-aktivne supstance, narkotike?

Postoji više vrsta testova i načina testiranja. Za analizu se koriste biološki uzorci: krv, urin ili rožnate tvorevine kože poput noktiju i kose.

Javnosti je obično poznato da se ovaj test radi iz krvi ili urina? Da li je to najbolje?

Tako je, uobičajena je klinička analiza iz krvi. To se može uraditi u privatnim laboratorijama na primer, a najbrža analiza je test tračicama za urin, koja je nešto manje precizna. Međutim, tragovi droga se u krvi i urinu zadržavaju jako kratko. Svega par dana. Zavisi šta je cilj analize. Ako je potrebno obuhvatiti duži vremenski period najbolji su testovi koji se rade iz uzorka kose ili noktiju.

Da li postoje testovi koji nekoga razotkrivaju i posle više meseci nakon korišćenja droge?

Da, upravo tako – to su testovi na droge iz uzorka kose ili noktiju. Naravno, nije isti vremenski okvir za svaku vrstu droge, ali se svakako obuhvata mnogo duži period u odnosu na krv i urin. Odmah po unošenju u organizam droge počinju da se razgrađuju i organizmu ostaju njihovi metaboliti. To su supstance koje se u noktima i kosi zadržavaju i do godinu dana.

Koje sve droge ili psihoaktivne supstance mogu da se otkriju u dlaci i noktima?

Sve droge koje su u širokoj primeni: opijati kao što su heroin i morfijum, zatim kokain, amfetamini i metamfetamini, metadon, kanabis, neki lekovi iz grupe benzopiedina i td. Ili uličnim jezikom koka, dop, spid, met, MDMA ili ekstazi, metaksa, marihuana ili trava, bromazepam i td.

Da li građani mogu samoinicijativno da urade takav test, da li im je dostupan?

Do skoro kod nas ovakav test nije bio komercijalno dostupan. Sada, preko naše agencije mogu uraditi ovakav test. Potrebno je da nas kontaktiraju, a mi obezbeđujemo analizu I dostavljamo izveštaj.

Zašto je bolje uraditi ovaj test nego klasičan test iz krvi ili urina?

Zapravo ne postoji bolje, već prikladnije datoj situaciji. Upravo period koji je obuhvaćen analizom je jedan od glavnih prednosti testa, ukoliko je to važno ispitaniku. Diskretnost je dodatni faktor. Kod nas se analiza može uraditi potpuno anonimno. Dalje, preciznost samog testa. Test tračice za urin spadaju u takozvane brze testove, na primer. Takvi brzi testovi uvek imaju manju preciznost i manje su pouzdani, dok se analiza iz noktiju i kose radi na sofisticiranoj analitičkoj opremi. To je prava toksikološka analiza. Na kraju, često iz različitih porodičnih razloga nije dostupan uzorak krvi ili urina za analizu. Tada je najlakše dostaviti uzorak kose ili noktiju.

Koliko se čeka na rezultate?

Rezultati su dostupni za 10 do 14 dana.

Šta pokazuje test?

Rezultati pokazuju prisustvo ili odsustvo testiranih supstanci prema referentnim vrednostima. Kada je test negativan tako je i napisano, a kada se otkrije prisustvo neke supstance nalaz pokazuje izmerene količine. Dakle u pitanju je kvantitativna analiza, a ne samo opisna kao pozitivno/negativno.

Može li da se prevari test?

Test je koncipiran kao kućni test za ličnu informaciju, ne za dokazivanje u sudskim postupcima. Fokus je na diskretnosti, pa zato klijenti sami prikupljaju i dostavljaju uzorke, poštom ili lično. Mi obrađujemo dostavljene uzorke, a koje i čije je uzorke dostavio klijent ne možemo znati niti garantovati. U tom smislu sve je na samom klijentu. Savet je da onaj kome je dokaz potreban sam prikupi uzorke od ispitanika i tada nema mesta manipulaciji.

Da li postoji starosno ograničenje za testiranje? Da li se "ostaci" narkotika zadržavaju isto u telu starijih i mlađih osoba?

Ne postoji nikakvo ograničenje. Koliko dugo će se neka droga moći detektovati u urinu, na primer zavisi od vrste droge, učestalosti njene upotrebe i opšteg zdravstvenog stanja pojedinca. Tako i kod ovih testova postoje blaga variranja, ali nema ograničenja.

Šta ako su nokti gelirani, lakirani, kosa ofarbana?

Nokti ne smeju imati tragove gela, laka ili slično. Za kosu nema striktnih ograničenja, ali je vazno napomenuti da li je farbana, beljena ili sadrzi neki kozmeticki preparat.

Da li se kosa i nokti testiraju zajedno, ili može samo jedno ili drugo?

Za testiranje se koristi ili pramen kose isečen što bliže skalpu, može i više manjih pramenova ili nokti. Nikako oba. Čak kada se radi analiza noktiju dostavljaju se ili nokti sa ručnih prstiju ili sa nožnih. Uzorci se ne smeju mešati.

Ko najčešće traži Vase usluge, zabrinuti roditelji ili neko ko sumnja u " izlečenje" bivšeg zavisnika?

Često su to roditelji koji brinu za svoje tinejdžere ili stariju decu. Ovo jeste dobar put za prevenciju: na osnovu testa roditelji mogu otkloniti sumnju ali i reagovati blagovremeno kako konzument ne bi postao zavisnik. Jako nam znači što smo u prilici da pomognemo u tim situacijama. Naravno, postoje i razne druge situacije, poput sumnje u supružnike ili provera zaposlenih.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track