URBANE OAZE: Zeleni pojas oko zgrada – nova realnost
Foto: Promo

URBANE OAZE: Zeleni pojas oko zgrada – nova realnost

Zabava -

Ozelenjavanje stambenih kompleksa, krovova hotela, terasa poslovnih zgrada trend je koji je iz sveta stigao i kod nas. Stanovnici naše prestonice, ali i drugih gradova Srbije prepoznaju značaj i zadovoljstvo života u okruženju koje obiluje zelenilom i cvećem. Za njih je "želim svoj grad zeleniji" postulat koji postaje stvarnost. Benefiti ozelenjavanja gradova brojne su – osim što je ključno za očuvanje životne sredine, poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenje efekata urbanog stresa, takođe čini gradove prijatnijim mestima za život. Značaj ozelenjavanja postaje još veći, imajući u vidu da 70% gradova na svetu već oseća efekte klimatskih promena.

Urban Garden
foto: Promo

Transformacija gradskog pejzaža

Vreme kada su javne zelene površine bile ograničene isključivo na parkovsko zelenilo, eventualno aleje i drvovrede, definitivno je za nama. Sada se zeleni zidovi protežu duž saobraćajnica, kreiraju se vertikalni vrtovi na fasadama zgrada, što osim estetskog aspekta, pomaže u poboljšanju kvaliteta vazduha i regulaciji temperature unutar zgrada. Zelene površine na zidovima mogu biti postavljene na javnim zgradama, kao i komercijalnim i stambenim objektima, što pomaže u filtriranju vazduha i smanjenju buke.

Danas, osim specijalizovanih gradskih preduzeća koja ulažu ogroman trud u održavanje i proširenje zelenih površina, postoji i sve veća potražnja za vrtnim centrima i biroima za pejzažnu arhitekturu kojima se obraćaju kompanije, ali i vlasnici privatnih kuća i stanova kako bi osvežili svoja okruženja zelenim detaljima.

Urban Garden
foto: Promo

Poslednjih godina, gotovo je nezamislivo graditi stambene komplekse ili poslovne zgrade bez pažljivo projektovanih zelenih površina. Bez obzira da li su te površine vidljive sa ulice ili su skriveni atrijumi, savremeni kupci biraju stanove u zgradama koji su praktično okruženi svojim malim "parkovima". Posebno je važno da je moguće „efekat parka“ postići odmah, jer se sade već velike, višegodišnje sadnice. Upravo ta gotova rešenja sada su vam na dohvat ruke u vrtnim centrima poput Urban Garden, koji nudi “školovane” sadnice.

Zelenilo u službi poslodavaca i hotelijera

Neki od najsjajnijih bisera u Beogradu nalaze se unutar poslovnih zgrada. Poslodavci se utrkuju u pružanju boljih radnih uslova i radnog okruženja svojim zaposlenima. Zeleno okruženje postaje adut koji pomaže stvaranju pozitivne slike o kompaniji koja brine o svojim radnicima, ali i o održivosti. Zato se veoma često dizajnera ovih radnih prostora obraćaju vrtnim centrima poput Urban Garden u Ostružnici koji mogu da odgovore na zahteve.

1 / 14 Foto: Promo

Ulaganje u uređenje zelenih površina postaje ključno za ugostiteljske objekte, posebno hotele. Kvalitet i stanje biljaka i cveća unutar i oko hotela igraju veliku ulogu u oceni kategorije hotela, zato se hotelijeri često odlučuju da kupuju biljke i cveće od Urban Gardena zbog brze i kvalitetne usluge, velikog asortimana biljaka i cveća, i stručnog znanja njihovih baštovana.

Prognoze su da će u bliskoj budućnosti škole, fakulteti, bolnice i drugi medicinski centri sve više ulagati u zelenilo kako bi privukle nove generacije korisnika svojih usluga. To samo potvrđuje da se trend zelenih oaza širi, a Urban Garden ostaje vaš najbolji partner za ostvarenje ovih ideja.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja