NAJKONTROVERZNIJE PESME ZA PRVI PLES: Svi ih traže, a ne znaju koju poruku nose
Foto: TikTok/bozic.uros

Svi ih traže

NAJKONTROVERZNIJE PESME ZA PRVI PLES: Svi ih traže, a ne znaju koju poruku nose

Zabava -

Uzbuđenje iščekivanja prvog plesa na svadbama često prati odabir savršene pesme koja će pratiti ovaj poseban trenutak. Pesme za prvi ples iako imaju zarazne ritmove i privlačne melodije, često nose dublje poruke koje nisu uvek očigledne na prvi pogled.

Najkontroverznije pesme za prvi ples na svadbama u Srbiji

Možda ste primetili da mladenci biraju pesme za prvi ples ne razmišljajući mnogo o njihovom značenju. Bendovi za svadbe ih rado izvode, jer su svima poznate i pravi se dobra atmosfera, Iako zvuče kao balade, odišu romantikom, njihove poruke odstupaju od onoga što znači „večna ljubav između supružnika”. Evo nekih od njih:

Lutka – SARS

Pesma je nastala 2013. godine i sa oko 75 miliona pregleda, jedna je od najpopularnijih pesama sa ovih prostora. Mnogi je smatraju najlepšom pesmom u poslednjih nekoliko godina, a mladencima je najčešći izbor za prvi ples. Međutim, postoji priča da „lutka” zapravo nije devojka, već droga (u uličnom žargonu polutka, odnosno pola grama heroina). Veruje se da je pesma inspirisana tužnom pričom prijatelja tekstopisca pesme koji je uzimao nedozvoljene supstvance i umro. Spot navodno predstavlja devojku koja želi da se „skine” s heroina, a kao simbol se koristi bela haljina. Na kraju, onda baca bidermajer i odlazi sa venčanja, što može da znači da se otrgla od sveta narkotika.

Bacila je sve niz rijeku - INDEXI

Još jedna pesma koja se često bira za prvi ples kao oličenje romantike, zapravo je okupana tugom. Nastala je iz pera legendarnog Kemala Montena o životnoj priči frontmena sarajevske grupe „Indexi”, Davorina Popovića. Popularni Pimpek bio je u vezi sa devojkom sa kojom je planirao brak i koja je nosila njegovo dete. Međutim, njoj se otvorila mogućnost da ode u Ameriku. Pobacila je i samo je javila Davorinu da je otišla preko okeana. Sigurno znate stihove "nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet". Kemal je maestralno opisao tragični događaj za svog prijatelja i pomešao ga sa drugom pričom povezanom sa njegovim detinjstvom.

"Every breath you take" - Police

Ne samo u Srbiji, već i svuda u svetu ova pesma je čest izbor za prvi bračni ples, ali budući parovi bi trebalo da razmisle kada se odlučuju da je izaberu za ovu priliku. Sting je pesmu posvetio posesivnoj ljubavi, a sam je za nju rekao da nije shvatio koliko je zlokobna dok nije počeo da je izvodi.

Ko te ima taj te nema – Zvonko Bogdan

Malo tradicionalniji parovi kada biraju pesme za prvi ples, često se odluče za klasik Zvonka Bogdana koji je napisao Bane Krstić iz Garavog sokaka. Kako je sam tekstopisac priznao, ova pesma se može tumačiti na više načina, ali da se prvenstveno odnosi na ljude koji su se voleli celog života, a nikada nisu pokazali svoju ljubav. U prevodu, reč je o platonskoj ljubavi, što budući mladenci svakako nisu. Stoga, nije baš najprikladniji izbor za prvi bračni ples.

She's Like the Wind – Patrick Swayze

Jedan od filmova sa najboljom muzikom u istoriji kinematografije je „Prljavi ples". Najprepoznatljivija numera, pored naslovne „The time of my life”, je moćna balada "She's Like the Wind". Otpevao ju je Patrik Svejzi uz pratnju pjevačice Wendi Frejzer. Tekst pesme govori o ljubavi prema ženi koja je poput vetra - slobodna, neuhvatljiva i teška za zadržavanje. Ona kao takva ga neodoljivo privlači, ali i ga muči jer je svestan da možda nikada neće biti u mogućnosti da je zadrži. Parovi koji se venčavaju treba da budu potpuno sigurni u ljubav svog partnera, a ne da sumnjaju u mogućnost da će on ili ona otići od njih. Zato ova pesma kao izbor za prvi ples izaziva kontroverze.

Pesme koje donose sreću u braku i one koje najavljuju razvod

Istraživanje sprovedeno od strane OnBuy.com u kome je učestvovalo 5.544 ispitanika, dalo je odgovor na pitanje koje sebi budući mladenci često postavljaju: Koju pesma donosi sreću u braku ako se izabere za prvi ples? Ispostavilo se da je to "Can You Feel The Love Tonight" Eltona Džona. Čak 77 procenata učesnika u anketi je ostalo u braku ako su zaplesali uz ovu numeru. Kada se biraju bendovi za svadbe treba ih pitati i da li izvode "Isn’t She Lovely" Stevija Vondera i “The Way You Look Tonight" Frenka Sinatre, jer te pesme takođe donose bračnu sreću.

Sa druge strane, pesma koju treba izbegavati u širokom luku je "Little Things" grupe "One Direction", jer se čak 75 odsto parova koji su izabrali tu pesmu, razvelo.

(kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track