EGZOTIČNO: Idite na Karibate, nestaće za 60 godina!
Foto: Blogs.diariodonordeste.com.br

Savremena Atlantida

EGZOTIČNO: Idite na Karibate, nestaće za 60 godina!

Zabava -
Prelepo ostrvo Kiribati u Južnom Pacifiku izgleda kao slika raja. Međutim, dok mali ostrvo Južni Taravu izgleda nebeski, on će uskoro, zbog klimatskih promena koje su dovele do porasta nivoa mora, biti potpuno potopljen

Prelepo ostrvo Kiribati u Južnom Pacifiku izgleda kao slika raja. Međutim, dok mali ostrvo Južni Taravu izgleda nebeski, on će uskoro, zbog klimatskih promena koje su dovele do porasta nivoa mora, biti potpuno potopljen.

I, baš kao i mitska Atlantida, može da potone i postane podvodni svet. Kompleksnost promene morem postaju očigledna i nema sumnje da će se Kiribati naći među najviše pogođenim. Ali je isto tako jasno da ugrožene države poput Kiribata su odgovorne za manje od 0,1 odsto globalne emisije štetnih gasova iz sagorevanja fosilnih goriva.

Porast nivoa mora nije jedini problem koji ova malo ostrvo ima. Iako klimatske promene predstavljaju ozbiljnu dugoročnu pretnju, opasan porast priraštaja predstavlja podjednako veliki problem.

Gustina naseljenosti je uporediva sa onom u Los Anđelesu u Londonu. Vlada strahuje da bi se na Južnom Taravu stanovništvo moglo udvostručiti na više od 100.000 do 2030, osim ako se nataliteta i unutrašnje migracije ne uspore.

Veliki problem ovog rajskog ostrva su i zdravstveni problemi prouzrokovani nedostatkom čiste vode zbog raste slanost i zagađenje podzemnih voda.

Ponekad nemamo vode ni da operemo novorođene bebe, kaže medicinska sestra u porodilištu.

Planovi za izgradnju solarnih pogona energije i postrojenja za desalinizaciju vode stoje u mestu zbog nedostatka sredstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track