JURIŠ FUTURIZMA: Predstavljamo studije na ženevskom salonu od kojih zastaje dah
Foto: Audi

Pokazale izgled bliske budućnosti

JURIŠ FUTURIZMA: Predstavljamo studije na ženevskom salonu od kojih zastaje dah

Auto -
Evolucija Hibridni pogoni i moderne tehnologije su u razbuktaloj fazi razvoja, s akcentom na ekologiji
1 / 8 Foto: REUTER

Na ovogodišnjem Ženevskom auto-salonu pršti od snage, moći i lepote automobila. To se posebno odnosi na koncepte koji su zasijali punim sjajem i pred kojima retko ko može ostati ravnodušan. Hibridni pogoni i moderne tehnologije su u razbuktaloj fazi razvoja, što je i glavna odlika prikazanih konceptulanih vozila. Sem toga, primetna je i evolucija dizajna, a kod nekih proizvođača i radikalni stilski pristupi, što ocenjujemo pozitivno, iako o ukusima ne treba raspravljati.1. Infiniti Q60Vizija budućeg sportskog kupea doživela je i svoju evropsku premijeru u Ženevi. Odlikuju ga agresivan dizajn, posebno prednjeg dela, i LED farovi. Pokreće ga trolitarski V6 biturbo benzinac, koji će u produkcijskoj verziji imati od 400 do 450 konja. Očekuje se da se „infiniti Q60“ na tržištu pojavi 2016. godine.

2. Micubiši XR-PHEV IIPredstavlja evoluciju XR-PHEV koncepta urbanog krosovera iz 2013. Izmenjeni su maska hladnjaka, prednja svetla, točkovi i zadnji deo. Pokreće ga pleg-in hibridni pogon, koji osim klasičnog motora sadrži i novorazvijeni elektromotor od 163 KS.

3. Italo-dizajn đuđaro GEAKoncept GEA je verovatno najatraktivniji na ovogodišnjem salonu. Ima vrhunski dizajn, točkove od čak 26 inča, a pokreću ga četiri elektromotora od ukupno 764 KS. Ovu 5,37 metara dugačku superlimuzinu odlikuje autonomni sistem vožnje i krcata je haj-tek sistemima u kabini.

4. Leksus LF-SAMeri samo 3,4 metra i opisan je kao vozački orijentisano vozilo. Proizvođač kaže da je LF-SA idealan gradski automobil zbog svoje okretnosti i agilnosti. Dizajn je radikalan i futuristički, a takva je i 2+2 kabina, koja ima haj-tek info-zabavni sistem s digitalnim displejom u hologram stilu, integrisanim u instrument-tablu.

5. Nisan SvejOtkriva stilske elemente „mikre“ naredne generacije, koja bi trebalo da se pojavi 2016. godine. Japanci kažu da „svej“ dizajnom gađa evropske kupce. Dugačak je četiri metra i pozajmio je elemente sa „džuka“ i „kaškaija“, a interesantno je to da nema B stub. Dominira „namrgođeni“ prednji deo, dok je unutrašnjost znatno mirnija.

6. Aston Martin DBXOpisan je kao novi vid interpretacije luksuznog GT modela, ali mnogi smatraju da će iz DBX koncepta proisteći prvi „Aston Martinov“ krosover. Karakteristična maska hladnjaka je, naravno, prisutna, a unutrašnjost je elegantna i čista. Pokreću ga četiri elektromotora i ima KERS i sistem upravljanja „drive-by-wire“.

7. Audi Prolog AvantKoncept je opisan kao „nova interpretacija Avant filozofije“ i dizajnerska je osnova za buduća karavan vozila „Audija“. Pokreće ga plag-in hibridni sistem, koji se sastoji od trolitarskog TDI motora, elektromotora i litijum-jonske baterije od 14,1 kWh. Ima 455 KS i 750 Nm, a prosečna potrošnja je 1,6 l/100 km.

8. Seat 20V20Prvi krosover španskog proizvođača dolazi na tržište 2016, a njegov koncept premijerno je prikazan u Ženevi. Dugačak je 4,66 metara i ima klirens od 22,8 centimetara, a opremljen je ful LED prednjim svetlima. Očekuje se da će produkcijsku verziju pokretati više TSI i TDI agregata „Folksvagenove“ grupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track