PRE 37 GODINA: Legendarni jugo sklopljen na današnji dan, evo malo šala na njegov račun
Foto: Nabojsa Mandic

Ostao je svima u sećanju

PRE 37 GODINA: Legendarni jugo sklopljen na današnji dan, evo malo šala na njegov račun

Auto -
O Yugu su ispričani razni vicevi kao npr. “Zašto vozači Yuga nikada ne koriste karte? Nikada neće stići tako daleko da bi zalutali. Ili zašto Yugo ima grejače stakla? Da vam se ne bi smrzle ruke dok ga gurate”

Automobil koji je sigurno bio jedno od obeležja SFRJ, ali i osemdesetih godina, sastavljen je 2. oktobra 1978. godine, a u proizvodnju je pušten istog datuma dve godine kasnije, 1980.

Ovaj auto koji svi dobro znamo pojavljivao se i u crtanim filmovima i u filmovima, ali i pesmama: “Umri muški 3”, “Simpsoni”, „Ko je utopio Monu?“, kao i u pesmama “In a Yugo” – Paul Šenklin i “Yugo 45” – Zabranjeno Pušenje.

“Yugo“ je proizvoden u više varijanti od kojih su neke prilagođavane tržištu na kojem je prodavan. Modeli prodavani u SAD-u bili su bolje izrade. Za američko tržište pripremljena je i verzija s automatskim menjačem, ali zbog raspada SFRJ nikada nije počeo izvoz tih modela. Yugo je na tržištu Velike Britanije imao šiber.

O Yugu su ispričani razni vicevi kao npr. “Zašto vozači Yuga nikada ne koriste karte? Nikada neće stići tako daleko da bi zalutali. Ili zašto Yugo ima grejače stakla? Da vam se ne bi smrzle ruke dok ga gurate.”

Ukupno je izvezeno 256.691 Jugića, a 141.511 je prodano na tržištu SAD-a.Za kraj još koji vic o “Jugiću”; Yugo je dizajniran za petoro ljudi… jedan da sedne na vozačevo mesto i četvoro da guraju. Koja je razlika između Juga i Jehovinog svedoka? Jehovinom svedoku možeš da zalupiš vrata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track