LIDERI: Tojota prodala devet miliona hibrida
Foto: Tojota

Veliki uspeh japanskog proizvođača

LIDERI: Tojota prodala devet miliona hibrida

Auto -

Plan je da do 2020. godine bude isporučeno 15 miliona vozila sa hibridnim pogonom

Zvaničnici japanske „Tojote“ zadovoljno trljaju ruke jer je taj proizvođač do sada prodao preko devet miliona vozila sa hibridnim pogonom.Kako su saopštili iz te kompanije, vlasnike je našlo tačno 9.014.000 četvortočkaša, a samo u poslednjih devet meseci prodato je milion hibridnih „tojoti“.

Pogon budućnosti... Struja sve više menja gorivo
Pogon budućnosti... Struja sve više menja gorivo

Ambiciozan plan

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, ovaj japanski gigant je na dobrom putu da ostvari plan i da do kraja 2020. isporuči 15 miliona hibridnih vozila. Takođe, iz „Tojote“ je ranije najavljeno da u okviru ambicioznog plana za smanjenje zagađenja do 2050. nameravaju da prestanu prodaju vozila na fosilna goriva i u potpunosti se posvete proizvodnji hibrida i vozila s gorivnim ćelijama.Podsetimo, „Tojota“ je prošle godine izbacila minivan „sijentu“ sa hibridnim pogonom, kao i popularni „prijus“ četvrte generacije. Takođe, tokom 2015. predstavljene su hibridne verzije „korole“ i „levina“, a hibridnoj gami se pridružio i terenac RAV4.
Četvrta generacija... „Prijus“ na tržištu od 1997.
Četvrta generacija... „Prijus“ na tržištu od 1997.

Ekološki pristup

Inače, Japanci su izračunali da su „Tojotini“ hibridni modeli emitovali čak 67 tona ugljen-dioksida (CO2) manje u odnosu na automobile istih dimenzija koje pokreću konvencionalni motori.Najnoviji član rastuće „Tojotine“ porodice hibrida jeste „prijus prajm“, koji je pre nekoliko meseci predstavljen u Njujorku. Iz fabrike obećavaju da će ova limuzina moći da pređe do 35 kilometara samo na električni pogon, dok autonomija s punim rezervoarom benzinskog motora i punim baterijama iznosi 965 km.

A. S. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track