BRŽI OD ZVUKA: Ovo je najbrži automobil na planeti
Foto: EPA

Munja

BRŽI OD ZVUKA: Ovo je najbrži automobil na planeti

Auto -

„Bladhaund SSC“ više liči na raketu nego na automobil. Maksimalna brzina biće 1.610 kilometara na sat

Najbržim automobilom na svetu upravljaće pilot britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva - Endi Grin.

U pitanju je vozilo „bladhaund SSC“, koje liči na raketu i čija maksimalna brzina bi trebalo da bude 1.610 kilometara na sat.

foto: EPA

Prva testiranja

Prva testiranja počinju krajem meseca u Kornvolu (Engleska). Ova munja od automobila za pogon koristi kombinovani pogon turbomlaznog motora s borbenog aviona „jurofajter tajfun“ i raketnog motora.

Za zagrevanje „bladhaund SSC“ biće testiran do brzine od 320 kilometara na sat. Vozilo teško preko šest tona kada je puno goriva trebalo bi ovu brzinu da postigne za samo osam sekundi.

foto: EPA

Dva motora

- Želimo da pokažemo svima da smo vrlo ozbiljni. Dizajnirali smo i napravili veličanstveni, najsofisticiraniji automobil za postizanje rekordnih brzina u istoriji - rekao je Grin za BBC.

Rušenje svetskog rekorda koji iznosi 1.227 kilometara na sat i koji je „trast SSC“ postavio pre 20 godina planirano je za 2019. godinu. Do tada će Grin testirati „bladhaund SSC“ na brzinama od 800 pa potom 1.000 milja na sat. Vozilo zasad još koristi samo turbomlazni motor „jurofajtera“, ali uskoro će iz Norveške stići i raketni motor kojim će se devet godina dugi razvoj ovog vozila napokon privesti kraju. Poređenja radi, brzina zvuka je 340 metara u sekundi, ili 1.224 kilometra na sat.

foto: EPA

Zver na pisti

Dužina: 12,9 m

Širina: 2,5 m

Visina: 3 m

Razmak među osovinama: 8,9

Težina (pun): 6.422 kg

Kurir / E.K.

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track