NOVA NIVA OČEKUJE SE 2024. GODINE: Lada sa novim partnerom sprema veliku ofanzivu
Foto: Avtovaz

RUSKA ŠKOLA

NOVA NIVA OČEKUJE SE 2024. GODINE: Lada sa novim partnerom sprema veliku ofanzivu

Auto -

Dobro je što konačno stižu moderan dizajn i enterijer, ali mnogi se plaše jer "Reno Nisan" napušta čuvenu rusku tehniku, koja je dosad bila nepogrešiva

Bez obzira na podlogu, „lada niva“ stiže tamo gde ste naumili! Vrhunski pogon na svim točkovima, kratko međuosovinsko rastojanje i jednostavan agregat, to je trio koji ruski terenac čini nezaustavljivim.

Lada Niva
foto: Avtovaz

Jedno je ipak nedostajalo. To je finale - dizajn i luksuzan enterijer. Sada će se i to promeniti. Činjenicom da je „Lada“ postala deo koncerna „Reno Nisan“, očekuje se da čuveni koncept „niva 4x4 vižn“ zaživi. Prošle nedelje je potvrđeno da će novi model biti lansiran 2024. godine, imaće motore slične „dačiji daster“, ali naravno sa atraktivnijim dizajnom.

Lada Niva
foto: Avtovaz

Još jedna dobra vest stiže - cena će biti čak povoljnija od „dastera“. To zapravo i nije novost, ali sa modernim dizajnom, „niva“ će biti ubedljivo najbolja ponuda za ulazak u 4x4 segment.

Lada Niva
foto: Avtovaz

Nova „niva“ biće izgrađena na platformi CMF-B, na kojoj stoje i modeli „granta“, „vesta“, XRAY i „largusa“. Ipak, tu su i loše vesti. Ruski pogon će verovatno biti napušten, pa će pod karoserijom ležati nova mehanika. I još jedna loša vest - ispod haube će faliti jedan cilindar, pa će auto pokretati trocilindrični turbobenzinac 1,0 sa 100 KS. Uspešan motor, ali zvuk koji se većini neće svideti.

Lada Niva
foto: Avtovaz

Prezentacija se očekuje na jesen 2023, a prodaja početkom 2024. godine. Kao uteha, pominje se i turbo 1,3 litra, sa CVT menjačem.

Podsetimo, aktuelnu „lada nivu“ pokreće 1,7 benzinski agregat sa 82 konjske snage.

Lada Niva
foto: Avtovaz

LADA NIVA

l Motor: 1.690 mm3 l Snaga: 82 KS l Dužina: 3.740 mm l Širina: 1.680 mm l Visina: 1.640 mm l Međuos. rastojanje: 2.200 mm l Masa: 1.185 kg l Rezervoar: 42 l

M. Radulović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja