PRVI LEGALNI LETEĆI AUTOMOBIL! Filmovi naučne fantastike postaju naša stvarnost: Košta 399.000 evra, a preleće 480 kilometara!
Foto: screenshot Youtube/MobilAutoTV

OVO JE ČUDO

PRVI LEGALNI LETEĆI AUTOMOBIL! Filmovi naučne fantastike postaju naša stvarnost: Košta 399.000 evra, a preleće 480 kilometara!

Auto -

Godinama u nazad leteći automobili bili su mogući samo na filmu. Svi su gledali naučno fantastičke filmove i nadali se će jednog dana ovo tehnološko čudo ugledati na ulicama gradova, a sada se ta želja i ostvaruje.

leteći automobil
foto: screenshot Youtube/MobilAutoTV

Postoji već nekoliko različitih modela letećih automobila, a prvi ikada napravljeni, koji je prošao i sve testove je "PAL V LIBERTY". Liberty je prošao testiranja još u toku 2020. godine, što ga čini prvim legalnim letećim automobilom, a sada se sprema za masovnu prodaju. Lista čekanja za kupovinu ovog neverovatnog automobila raste, a njegova cena ideo od 399.000 evra do 599.000 evra.

Njega možete normalno voziti po putu, ali može se i transforimasati u letelicu nalik helikopteru. Na zemlji može da se kreće i do 160 kilometara na čas, dok je u vazduhu ta brzina 180. Liberty ima mogućnost da preleti i do 480 kilometara pre nego što mu ponestane goriva, a da biste upravljali ovim vozilom morate da imate vozačku dozvolu, ali i dozvolu za letenje.

leteći automobil
foto: screenshot Youtube/MobilAutoTV

Ima dva motora, rezervoar od 100l benzina, masu 660 kilograma, tri točka i propelere na krovu, što ga čini da liči na helikopter, dok poleće kao omanji avion. Vozaču i suvozaču potrebno je između pet i deset minuta da se podignu u vazduh i uživaju u iskustvu letenja, ali im je za to potrebna manja avionska pista jer oko Liberty-ja ne sme da bude prepreka.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:28

Biljani Tipsarević pokvaren auto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track