SKORO NIKO OVO NE RADI, A VEOMA JE VAŽNO: Zašto vrata automobila UVEK treba otvarati DESNOM RUKOM? Postoji JAK RAZLOG
Foto: Shutterstock

VAŽNO JE ZNATI

SKORO NIKO OVO NE RADI, A VEOMA JE VAŽNO: Zašto vrata automobila UVEK treba otvarati DESNOM RUKOM? Postoji JAK RAZLOG

Auto -

Kada izlazi iz automobila, gotovo svaki vozač vrata otvara levom rukom. To nikako nije dobra ideja jer može biti opasno po život, a evo i zbog čega.

Naime, nakon što parkirate automobil uz put, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Na taj način ćete okrenuti glavu prema nazad i na vreme videti prolazi li kraj vas biciklista ili motociklista kojeg biste otvaranjem vrata mogli srušiti, ili možda drugo vozilo koje će vam odvaliti vrata, a možda vas i povrediti.

automobil, brzinomer, volan
foto: Profimedia

To se događa češće nego što mislimo. Na primer, biciklista ne može znati da će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda šta se događa na putu već automatski levom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom u stvari prisiljava vozača da okrene gornji dio tela, a tada se puno veći deo puta nađe u njegovom vidokrugu U Holandiji vozači paze na te stvari pa puno češće koriste desnu ruku.

Online kupovina, Hangar, Prometz, Retrovizor, Kamera, Vožnja, Auto, Sigurnost, Putovanje
foto: Profimedia

Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kojem do tada možda nismo ni razmišljali, piše "CountryLiving".

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:23

Zapalio se automobil nasred ulice u Novom Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track