MANJI JE I OD SMARTA: Evo kako je izgledao najmanji automobil na svetu koji je bio visine deteta i imao samo 59 kilograma! (FOTO)
Foto: Profimedia

PRESLATKO

MANJI JE I OD SMARTA: Evo kako je izgledao najmanji automobil na svetu koji je bio visine deteta i imao samo 59 kilograma! (FOTO)

Auto -

Krajem 50–ih godina prošlog veka svet se suočio sa velikom krizom. Ovo je bila prva naftna kriza nakon Drugog svetskog rata. Svetska ekonomija se još oporavljala od ratnih dešavanja, kada je nastupila kriza na naftnom tržištu.

Slično aktuelnoj situaciji, cena goriva se toliko podigla da nije bilo moguće voziti automobile normalne veličine, a ni pravljenje istih nije bilo ništa realnije. U tom momentu nastaje najmanji automobil na svetu.

Sa svojih 59 kilograma i 137 centimetara dužine, automobil Peel P50 postao je veoma popularan. Imao je svega dva sedišta, za vozača i suvozača, a bio je toliko mali da je bilo ko mogao da ga gura u svakom pravcu, što je bilo i te kako poželjno, s obzirom da nije imao mogućnost da ide u rikverc.

Proizvodnja ovog automobila trajala je 3 godine (1962.-1965.) i smatra se da je ukupno proizvedeno 50 komada, a danas je ostalo još svega 27 modela. Njegova ogroma popularnost proistekla je i iz toga što je bio jako jefitn, kakoo za kupovinu jer je koštao svega 2600 današnjih dolara, tako i za vožnju jer je trošio nešto malo više od 2 litre goriva na 100 kilometara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:15

POVREĐENA DEVOJKA (16) U NOVOM SADU: Auto se velikom brzinom zakucao u trafiku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track