KONTROVERZNI ZAKON BUDUĆNOSTI: Vozači u samovozećim automobilima mogu da gledaju TV tokom vožnje i neće biti ODGOVORNI za UDESE
Foto: Shutterstock

SAOBRAĆAJ U BUDUĆNOSTI

KONTROVERZNI ZAKON BUDUĆNOSTI: Vozači u samovozećim automobilima mogu da gledaju TV tokom vožnje i neće biti ODGOVORNI za UDESE

Auto -

Vozačima u autonomnim vozilima, odnosno samovozećim automobilima, od sada će biti dozvoljeno da tokom vožnje gledaju televiziju na ugrađenim ekranima, predloženo je novim izmenama zakona o saobraćaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše BBC. Međutim, korišćenje smartfona u vožnji i dalje će biti zabranjeno.

U promenama zakona je takođe naznačeno da vozači moraju u svakom trenutku biti spremni preuzeti kontrolu nad vozilom, saopšteno je iz vlade.

Autonomna Vožnja
foto: Shutterstock

Tehnologija autopilota u automobilima najverovatnije će se prvo koristiti prilikom sporih vožnji na auto-putevima, na primer u kolonama, kad je saobraćaj veoma gust.

Samovozećim automobilima trenutno nije dozvoljena vožnja po britanskim putevima, ali bi prvi takvi automobili mogli biti spremni za drumski saobraćaj kasnije ove godine, objavilo je Ministarstvo saobraćaja te zemlje.

Autonomna Vožnja
foto: Shutterstock

Očekuje se da će planirane promene zakona stupiti na snagu tokom leta. U novom zakonu piše i da korisnici samovozećih automobila neće biti odgovorni u slučaju eventualne nesreće.

Umesto njih, u takvim udesima nastalu štetu će pokrivati osiguravajuće kuće.

Prema novim pravilima, vozači bi trebalo da budu spremni da ponovo preuzmu kontrolu nad vozilom od autonomnog sistema onda kad je potrebno, recimo u trenutku isključivanja sa auto-puta.

(Kurir.rs/B92)

Bonus video:

00:39

Auto-putevi u ruralnim područjima Tibeta premašili 90.000 kilometara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track