ŠTA RADITI KAD VAM PUKNE GUMA NA PUTU? Zameniti je zvuči kao logično rešenje, ipak to nije uvek moguće: Ovo su neki KORISNI saveti
Foto: Shutterstock

BITNO JE DA ZNATE

ŠTA RADITI KAD VAM PUKNE GUMA NA PUTU? Zameniti je zvuči kao logično rešenje, ipak to nije uvek moguće: Ovo su neki KORISNI saveti

Auto -

Svaki iskusniji vozač doživeo je da mu na putu pukne guma. Brojni su razlozi da dođe do nesreće ovakvog tipa, ali kada se to desi najbitnije je kako ćete reagovati u datom trenutku.

Pre svega pomerite se nekako sa strane, da ne smetate drugim vozačima, a zatim ugasite auto i proverite u kakvom je stanju guma. Da li je potpuno iscepana ili se samo izduvala?

izbušena guma, guma, auto
foto: Shutterstock

U zavisnosti od odgovora na ovo pitanje imate dva rešenja, napumpajte gumu ili je zamenite. Pumpanje je mnogo lakši i brži proces. Potrudite se da u gepeku pored obavezne opreme imate i pumpu jer će vas sigurno spasiti glavobolje, barem dok ne stignete na odredište gde ćete moći da potražite pomoć.

Ipak, ako je guma potpuno rascepana, tu nema pomoći. Moraćete da je zamenite, a to i uz svu opremu može da bude i više nego naporno,naravno i uzrok ozbiljnog stresa, s obzirom da u tom trenutku verovatno već kasnite negde.

Prvo se smirite. Da biste zamenili jednu gumu u gepeku morate da imate rezervni točak, ključ, sigurnosni ključ, dizalicu, a toplo vam preporučujemo i da imate metalnu šuplju šipku i VD40. Ako sve to imate, možete da pokušate sami da promenite gumu, ali odatle vas očekuju dva scenarija.

izbušena guma, guma, auto
foto: Shutterstock

Za oba scenarija potrebno je da ubacite auto u brzinu i podignite ručnu. Postavite dizalicu blizu gume koja je pukla i podignite auto tako da možete da radite. Pokušajte da otšravite šrafove rukom. To, po svoj prilici, ne uspeva često, te ćete gotovo uvek videti ljude kako pokušavaju celom težinom da stanu na ključ, što, takođe, retko donosi efekat kakav želimo. Tada probajte da napravite polugu ne biste li na taj način uspeli da otpustite šrafove. Ako ni to ne pomogne, isprskajte ih pomenutim VD40 sredstvom. Ako nakon toga, na bilo koji način uspete da olabvite šrafove i izvučete ih imali ste sreće. I celu zavrzlamu ste završili samo sa ulaganjem malo više vremena i energije. Ipak, velika je verovatnoća da čak ni posle toga nećete moći da otpustite točkove. U tom slučaju moraćete u situaciju da uložite i novac.

izbušena guma, guma, auto
foto: Shutterstock

Naime, mnogi od nas gume menjaju kod vulkanizera koji ih zateže specijalnim pištoljem. Tako zategnute šrafove vi ne možete da otpustite, te ako vidite da ne ide posle svih ovih pokušaja, jednostavno odustanite da se ne biste povredili ili slomili opremu koju imate u kolima. Tada vam je rešenje da pozovete AMSS da biste prebacili automobil do svoje kuće ili kod svog vulkanizera. Druga opcija vam je da pozovete nekog od takozvanih letećih vulkanizera koji izlaze na teren i sa sobom nose pomenuti pištolj, koji će odšraviti gumu.

Dodatni saveti:

  1. Kada vam pukne guma, budite spremni na to da će vam volan vući na stranu na kojoj se nalazi oštećena guma. Kada je jednom zamenite, vozite pažljivije ne biste li mogli da primetite da li volan još uvek vuče.
  2. Veliki broj rezervnih točkova je nešto manji od guma koje su nameštene na kolima, što, takođe, može da prouzrokuje da vam volan vuče na neku stranu. U koliko vam je pukla prednja guma, razmislite o tome da rezervnu stavite pozadi, a da neku od zadnjih prebacite na prednju.
  3. Guma koja je dug vremenski period bila u gepeku može biti prepumpana ili premalo napumpana, kada je postavite obavezno svratite na pumpu da proverite pritisak u gumama.
  4. Uvek sa sobom imajte sigurnosni ključ. Na svakom točki se nalazi po jedan šraf koji ne možete olabaviti standardnim ključem, već morate koristiti sigurnosni ključ. Ukoliko ga nemate, sami nećete moći da odšravite gumu, a vulkanizar će vam uzeti dodatan novac po sigurnosnom šrafu koji je skinuo.
  5. Razmotrite dobro da li je isplativo krpiti gumu ili je jednostavno isplatljivije kupiti polovnu. Uporedite cene, nekada ume da bude jeftinije jednostavno nabaviti gumu.
  6. Sledeći put kad odete kod vulkanizera skrenite mu pažnju da nakon zatezanja šrafova ne koristi pištolj za dotezanje, već to uradi ručno, da biste vi bez tog alata mogli da promenite gumu.

(Kurir.rs/A.G.)

Bonus video:

00:24

PRVE SLIKE SA MESTA SAOBRAĆAJKE U NIŠU: Dečaka pokosio auto na putu do škole, pokušao da pređe ulicu do autobuske stanice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track