05:06

OLDTAJMERIMA PRETI NESTAJANJE ZBOG BIZARNE STVARI Stručnjak otkrio neverovatan broj istorijskih vozila u Srbiji VREDNOST IM RASTE

istorija automobila u srbiji

OLDTAJMERIMA PRETI NESTAJANJE ZBOG BIZARNE STVARI Stručnjak otkrio neverovatan broj istorijskih vozila u Srbiji, A VREDNOST RASTE

Auto -

Srbija ima dugu tradiciju ljubitelja oldtajmera

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nema zakon za oldtajmere. Zbog toga je za mnoge vlasnike ovih skupocenih i jedinstvenih automobile, najveći problem registracija.

Preti li zbog toga nestajanje oldtajmerima u Srbiji, istraživala je novinarka Kurir televizije Bojana Vučićević.

1 / 11 Foto: Kurir

- Ranije su se oldtajmeri registrovali ao i obični automobili. Čak je po zakonu i danas to stanje, s tim što se jako pooštrio tehnički pregled i imamo jako veliki problem, jer na tehničkim pregledima sad traže pojaseve, izduvne gasove, košnice ne mogu da zadovolje ove nove standarde, kao za najmodernije automobile. To mora hitno da se rešava, jer je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema regulisane zakone za istorijska vozila - rekao je za televiziju Kurir Dalibor Ružić iz Saveza istorijskih vozila.

Dalibor Ružić
foto: Kurir Televizija

Ružič je za televiziju Kurir otkrio i da je broj istorijskih automobila, odnosno oldtajmera, u Srbiji negde oko 100.000.

1 / 15 Foto: Stefan Nedeljković

- U Srbiji postoji oko 100.000 istorijskih vozila. Srbija mnogo gubi što to ne rešava. Ljudima takvi automobili stoje po garažama, posle ih prodaju, a njima cena raste. A ako ulažete novac u ovakav automobil, vi godišnje dobijate 10% do 20% vrednost tog novca. Nema banke koja će vam dati vrednost na uložen novac.

Dalibor Ružić
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:12

ODRŽAN SAJAM OLDTAJMERA U NIŠU: Prikazani najstariji primerci automobila koji su još uvek u voznom stanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track