POVRATAK OTPISANIH! MG MOTORS VRATIO SE NA BALKAN: Vozili smo sve modele, ali OVAJ ELEKTRIČNI AUTO ćemo zapamtiti!
Foto: Kurir

KURIR NA premijerI u rovinju

POVRATAK OTPISANIH! MG MOTORS VRATIO SE NA BALKAN: Vozili smo sve modele, ali OVAJ ELEKTRIČNI AUTO ćemo zapamtiti!

Auto -

U ponudi je pet modela, a veliki utisak je ostavio električni premijum SUV "marvel R"

Da li ste skoro čuli za MG? Sigurno niste, mnogi se i ne sećaju, mladi ne znaju, ali povratak otpisanih je spreman! Regionalno predstavljanje upriličeno je pre nekoliko dana na jadranskoj obali. MG je u Rovinj dovezao četiri automobila. Akcija počinje, marka sa dva slova planira da mnogima pomrsi račune.

Čuveni MG stvoren je 1924. u Velikoj Britaniji i tada je srušio čak 40 svetskih brzinskih rekorda! Priča je potrajala sve do 2004. godine, kada je na sceni bio čuveni dvosed TF/F. Ali samo godinu dana kasnije grupacija "Rover", vlasnik "MG motorsa", propala je. Međutim, 2006. kupio ih je SAIC, moćna korporacije u vlasništvu kineske države. Sada su se vratili u Evropu, a ove 2022. i na Balkan.

MG Marvel R
MG Marvel R foto: Kurir
MG, MG motors, vozili smo MG, MG Marvel
foto: Kurir

Rovinj je pod naponom. Za jedno popodne provozali smo sve MG modele. Veliki utisak na nas je ostavio "marvel R", električni luksuzni SUV, koga ćemo dobro zapamtiti i sačekati test na ulicama Beograda. Skeptični smo, iskreno, bili pre nego što smo se našli za upravljačem, naravno kožnim. Odmah je jasno da je ovo nešto sasvim drugačije, jer enterijer ima tekstil kao američke limuzine. Zadnja klupa je kao sobni dvosed, ali i prednji kraj je prefinjen. Povrh svega, oduševljeni smo originalnim dizajnerskim rešenjima, poput debelog centralnog ekrana, koji je dosad bio poznat u "Teslinim" modelima i S-klasi. Što se dizajna tiče, prednji deo je dobro osmišljen, dok je zadnja svetlosna grupa ukradena od "Audija".

Moćno! Pršti od luksuza u kabini marvela
Moćno! Pršti od luksuza u kabini marvela foto: Kurir

Vožnja je premijum. Oduševljava kako pegla rupe i drži se na putu. U verziji sa tri strujna motora i pogonom na sve točkove ima čak 288 KS. Ima bateriju od 70 kWh, a domet je oko 370 km. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je za fantastičnih 4,9 sekundi. Međutim, ovu električnu zver nije lako ukrotiti. Zbog velikog obrtnog momenta nije preporučljivo naglo stiskanje gasa za sve koji nisu uvežbali vožnju "na nož".

MG5, pri svetski karavan na struju
MG5, pri svetski karavan na struju foto: Kurir
Atraktivan enterijer modela MG5
Atraktivan enterijer modela MG5 foto: Kurir

Veoma nas zanima cena, ali zasad nije poznato koliko će koštati u Srbiji. Nezvanično, osnovni "marvel" će u Hrvatskoj koštati oko 40.000 evra, a ako električni premijum koji smo vozili bude do 55.000 evra, biće veoma konkurentan.

1 / 4 Foto: Kurir

Osnovni nodel MG ZS

Stigli smo da vozimo i sve ostale modele. Atraktivna ponuda obuhvata prvi električni karavan MG 5. Tu je i B-SUV model ZS u benzinskoj i električnoj verziji, C-SUV model MG EHS u plag-in hibrid varijanti. Osnovni ZS je visok, mada dizajn deluje zastarelo. Vozili smo motor od 999 ccm, koji ide solidno s obzirom na klasu, ali bez sportskih ambicija. Menjač je zastareo, pa je često neodlučan i kasni. Takođe, pri ekstremnim skretanjima prednji kraj ume da pobegne, pa nije za sportski nastrojene vlasnike. Grafika ekrana je slična "Vindouzu", a materijali u kabini zanimljivi.

MG EHS i njegova kabina
MG EHS i njegova kabina foto: Kurir
MG, MG motors, vozili smo MG, MG EHS
foto: Kurir

Enterijer pravog karavana na struju, nazvanog MG-5, odličan je i jedinstven s debelom tablom između vozača. Ovaj auto na struju se lepo vozi, a prija nam i manja snaga posle moćnog "marvela", gde smo pri testovima u krivinama bili na oprezu u svakoj sekundi.

MG, MG motors, vozili smo MG, MG EHS
foto: Kurir

Model EHS stigao je u Evropu još 2019. godine, kao veća alternativa modelu ZS. Dobro se ponaša na putu, a enterijer je korektan. Ipak, velika je novost garancija od čak sedam godina, ili 150.000 km. Pozdravna poruka MG za eks-ju region je da su sigurni u svoj kvalitet.

Početak prodaje u Srbiji biće naknadno objavljen.

* MG ZS - Razvijen za život

1 / 4 Foto: Kurir

Nedavno redizajniran MG ZS je B-SUV. Ima dva benzinska motora, osnovni i slabiji 1,5 DOHC ima 106 KS. Modernija opcija je 1,0 T-GDI sa 111 KS i ručnim ili automatskim menjačem sa 6 stepeni. Tu je i električni ZSE sa dve veličine baterije (50,3, ili 70 kWh) i dometom od 320 do 440 km prema WLTP.

MG5 Električni karavan

1 / 3 Foto: Kurir

MG5 je prvi električni karavan na svetu s prtljažnikom od 479 do 1.400 litara. Domet je čak od 400 km, uz mogućnost trofaznog AC-punjenja. Ima dinamične performanse, sa ubrzanjem 0-100 km/h za 8,3 s i maksimalnom brzinom od 185 km/h.

MG EHS plag-in hibrid

1 / 4 Foto: Kurir

MG EHS nudi 100 odsto mobilnost bez emisija u svakodnevnoj vožnji, bez brige o dometu. Dugačak je 4,7 metara, Ima 1,5-litarski benzinac i električni motor, sve zajedno 258 KS. Do 100 km/h stiže za samo 6,9 sekundi i juri najviše 190 km/h. Električni domet je do 52 km, zahvaljujući bateriji kapaciteta 16,6 kWh.

MG Marvel R

1 / 5 Foto: Kurir

Pogonski sistem za "marvel R" može da sadrži dva elektromotora i u tom slučaju ima zadnji pogon, ili čak tri elektromotora i pogon 4 x 4. U verziji sa zadnjim pogonom ima 180 KS, a u verziji sa tri motora i pogonom na sve točkove čak 288 KS!

(Kurir.rs / Mladen Radulović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track