"TOJOTA" ULAŽE BOGATSTVO U PROIZVODNJU BATERIJA: Japanci povećavaju kapacitet zbog sve veće potražnje za električnim vozilima

investicije

"TOJOTA" ULAŽE BOGATSTVO U PROIZVODNJU BATERIJA: Japanci povećavaju kapacitet zbog sve veće potražnje za električnim vozilima

Auto -

Japanski automobilski gigant "Tojota" je saopštila da će uložiti ukupno 5,6 milijardi dolara u proizvodnju baterija za električna vozila u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se očekuje, proizvodnja baterija bi trebalo da počne između 2024. i 2026. "Tojotine" investicije će povećati kombinovani kapacitet proizvodnje baterija u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama za do 40 GWh.

Od ukupne investicije od 5,6 milijardi dolara, oko 2,8 milijardi dolara biće namenjeno fabrici Himeji (kojom upravlja Prime Planet Energy & Solutions), kao i u druge "Tojotine" fabrike i imovinu, dok će 2,34 milijarde dolara biti uloženo u Toyota Battery Manufacturing North Carolina, koja je u 90 posto vlasništvu Toyota Motor North America i 10 posto u vlasništvu Toyota Tsusho Corporation.

Tojota
foto: Toyota Srbija

"Tojota" navodi da gradi sistem snabdevanja dizajniran da zadovolji rastuću potražnju za vozilima koja imaju baterije (BEV, Battery electric vehicle) u različitim regionima, uključujući snabdevanje automobilskim baterijama od svojih partnera.

Takođe će nastojati da ojača svoju konkurentnost i investira u obuku osoblja angažovanog u proizvodnji baterija, unapređujući njihove proizvodne veštine.

U saopštenju za medije Tojota je podvukla i svoje uverenje da će postizanje ugljenične neutralnosti najbolje postići korišćenjem niza različitih tehnologija pogonskih agregata koji napreduju, a ne samo EV.

Tojota
foto: Toyota Srbija

- Tojota veruje da postoji više od jedne opcije za postizanje ugljenične neutralnosti - navodi japanska kompanija i dodaje:

- Takođe veruje da se načini smanjenja emisija CO2, a istovremeno štiteći životnu sredinu svojih kupaca, veoma razlikuju u zavisnosti od zemlje i regiona. Imajući to na umu, Tojota će nastaviti da ulaže sve napore da fleksibilno zadovolji potrebe svojih različitih kupaca u svim zemljama i regionima, nudeći više pogonskih agregata i pružajući što je moguće više opcija.

(Kurir.rs/ Autoblog)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track