UDRUŽUJU SE "MERCEDES" I "RIVIAN": Dogovoreno stvaranje zajedničke kompanije za proizvodnju električnih kombija u Evropi
Foto: Printscreen/Twitter

ekspanzija

UDRUŽUJU SE "MERCEDES" I "RIVIAN": Dogovoreno stvaranje zajedničke kompanije za proizvodnju električnih kombija u Evropi

Auto -

"Mercedes" i "Rivian" potpisali su Memorandum o razumevanju, u cilju stvaranja zajedničke kompanije za proizvodnju električnih kombija u Evropi.

Dve kompanije planiraju da izgrade potpuno novi proizvodni pogon za električna vozila koji će koristiti postojeću lokaciju "Mercedesa" u centralnoj ili istočnoj Evropi. Fabrika će proizvoditi vozila za "Mercedes" i "Rivian".

Mercedes EQV
foto: Mercedes-Benz

- Oduševljeni smo što smo ćemo ostvariti partnerstvo sa "Mercedes-Bencom" na ovom projektu. "Mercedes-Benc je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih svetskih automobilskih kompanija i verujemo da ćemo zajedno proizvesti zaista izuzetne električne kombije koji će koristiti ne samo našim kupcima, već i planeti - rekao je R. J. Skarindž, izvršni direktor "Riviana".

Kompanije očekuju da prave najmanje dva modela kombija u fabrici, jedan baziran na VAN.EA, "Mercedesovoj" potpuno električnoj arhitekturi kombija, a drugi na platformi "Rivian Light Van".

"Mercedes" i "Rivian" predviđaju proizvodnju optimizovanih vozila dizajniranih da omoguće fabrici da pravi oba proizvoda na istoj liniji. Oni, međutim, neće biti ograničeni samo na ove kombije, a kompanije kažu da će se "istražiti i dalje opcije za povećanje sinergije iz zajedničkog preduzeća".

Rivian R1T
foto: Rivian

- Od 2025. pa nadalje, svi kombiji bazirani na našoj novoj arhitekturi VAN.EA biće samo električni. Oduševljen sam što kao deo ove transformacije sada udružujemo snage sa "Rivianom", veoma dinamičnim i inspirativnim partnerom sa jakom tehnološkom pozicijom - rekao je Matijas Gisen, šef "Mercedesovog" kombi odeljenja.

"Rivian" i "Mercedes" navode i da dele istu ambiciju, da "brzo povećaju proizvodnju električnih kombija kako bi pomogli svetu da pređe na čistiji transport". Tvrde da će im zajednički rad omogućiti povećanje efikasnosti i učiniti ove proizvode pristupačnijim za sve.

(Kurir.rs/ Autoblog)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track