DAME I GOSPODO, OVO JE NOVI MUSTANG: Ford predstavio sedmu generaciju svog kultnog modela, prodaja startuje 2023. godine
Foto: Ford

AMERIČKA IKONA

DAME I GOSPODO, OVO JE NOVI MUSTANG: Ford predstavio sedmu generaciju svog kultnog modela, prodaja startuje 2023. godine

Auto -

Svaki iole ozbiljan poznavalac automobila čuo je za dve reči - Ford Mustang. Priča je počela davne 1964. kada je Ford izbacio svoju prvu generaciju Mustanga.

Ovaj model je veoma brzo stekao kultni status među ljubiteljima četvorotočkaša, a sada je Ford predstavio i sedmu generaciju, koja zadržava neke karakteristične dizajnerske obrise prve generacije, a sve ostalo je u skladu sa modernim trendovima.

Ford Mustang
foto: Ford

Prošlo je čak devet godina otkako je američki proizvođač izbacio na tržište prethodnika, pa je krajnje vreme bilo za potpuno novi model.

U fokusu je naravno verzija sa 5.0 V8 motorom, posebno kada dodamo trkačku, Dark Horse varijantu. Hibrid i model sa pogonom na sve točkove su navodno u planovima i razvoj je već odmakao.

Ford Mustang
foto: Ford

Performanse za sada nisu poznate, ali slabiji Mustang bi trebalo da ima više od 310 KS, a V8 najmanje 460 konjskih snaga.

Kupci će i dalje moći da biraju između kabrioleta i fastbek kupea, ali sada su znak raspoznavanja nova LED dnevna svetla s tri "crtice".

Naravno, V8 će se napred vizuelno razlikovati kako bi pokazao da ispod poklopca motora ima moćnu zver.

Ford Mustang
foto: Ford

Performance Pack dolazi uz doplatu, a između ostalog uključuje Brembo kočnice, Torsen LSD diferencijal, pa i adaptivno ogibljenje.

Na spisku su i otvori za hlađenje kočnica, sistem hlađenja ulja, ali i elektronska drift kočnica, koja funkcioniše kao mehanička kočnica, ali sada njom upravljaju dva elektromotora, a sve kako bi vlasnici lakše naučili da driftuju.

1 / 8 Foto: Ford

Enterijer je izveden po uzoru na evropske modele sličnih performansi. Ford izdvaja digitalnu instrument tablu od 12,4 inča, kao i 13,2-inčni ekran multimedijalnog sistema sa SYNC 4 sistemom. Nije retro kao što bi trebalo biti, ali takva je današnja moda.

Prodaja startuje 2023. godine, a zatim očekujemo i dolazak u Evropu.

Za kraj još jedna informacija - ovo je ujedno i poslednji Mustang koji će se nuditi sa manuelnim menjačem.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track