"MIŠKO VOZI U RIKVERC, ALI NE VEZANIH OČIJU": Oboren Ginisov rekord u vožnji unazad, nagazio korvetu i napravio čudo! (VIDEO)
Foto: screenshot

kontra

"MIŠKO VOZI U RIKVERC, ALI NE VEZANIH OČIJU": Oboren Ginisov rekord u vožnji unazad, nagazio korvetu i napravio čudo! (VIDEO)

Auto -

"Moj Miško je za opkladu vozio pola kilometra vezanih očiju, u rikverc..." Ova čuvena rečenica mnogima pada na pamet kada neko "nagazi" unazad.

Ovoga puta nije reč o opkladi već o Ginisovom rekordu u vožnji u rikverc.

Naime, Ginisova knjiga svetskih rekorda je zvanično priznala da Skot Barner drži rekord u najbržoj vožnji unazad jednu milju (1,6 km). Barner je postigao rekord 15. juna 2022. u Bowling Greenu, što je trkačka staza Nacionalnog muzeja "Korvete", a rekord je napravio upravo u "korveti C7".

Izbor staze je bio važan jer je, da bi zaradio svetski rekord, Barner je morao da preda svoje vozilo na pregled nezavisnoj trećoj strani, a bio mu je potreban i relativno ravan komad puta da bi se obezbedila poštenost rekorda.

Barner je takođe morao da ograniči veštine da bi zaradio rekord. Budući da je prethodno vozio samo do četvrt milje unazad, morao je da drži ruke mirne jednu milju. Ono što je rekord učinilo još težim je to što je morao da započne svoju vožnju obilaskom krivine.

Burner je svoje poduhvate u vožnji unazad počeo da objavljuje 2020. godine kada je počeo da snima za Youtube. Počeo je sa svojim "nisanom 370Z" iz 2016. godine, u kojem je uspeo da vozi 72 km/h, a zatim je brzo prošao na drugi niz automobila. "Korveta", koju je koristio za obaranje rekorda je manuelni model jer automatski ima ograničenje brzine za vožnju unazad, dok je ručni model jednostavno ograničen brojem obrtaja automobila.

Pogledajte obaranje rekorda

Tokom tri testa, Barner je ubrzao svoju "korvetu", kojom je postavio najbolje vreme od 75,18 sekundi. To iznosi prosečnu brzinu od 72 km/h, ali on je postigao najveću brzinu od 85 km/h. Što je najimpresivnije od svega, oborio je prethodni svetski rekord od 97,02 sekunde za više od 20 sekundi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track