DA LI JE OVO TOYOTA SA NAJVEĆOM KILOMETRAŽOM? Novozelanđanin Corollu "gazi" skoro svaki dan, posle 22 godine na satu je OVA CIFRA
Foto: Printscreen Twitter

japanac bez greške

DA LI JE OVO TOYOTA SA NAJVEĆOM KILOMETRAŽOM? Novozelanđanin Corollu "gazi" skoro svaki dan, posle 22 godine na satu je OVA CIFRA

Auto -

Da su starija vozila uglavnom mnogo izdržljivija nego većina današnjih komplikovanih automobila koji imaju "brdo" elektronike i izuzetno kompleksne sisteme, dokazuje Toyota Corolla iz 1993. koja je na Novom Zelandu prešla neverovatnih 2 miliona kilometara!

Ovo japansko "čudo" vlasništvo je Novozelanđanina Grima Heblija (72), a automobil i dan danas radi bez greške!

Automobil je dostigao ovu impresivnu brojku u martu ove godine, a Hebli veruje da će - "raditi zauvek".

Hebli je Toyotu Corollu kupio 2000. godine kada je na satu imala samo 80.000 kilometara. S obzirom na to da od 1968. godine radi kao dostavljač novina, brzo je skupio kilometražu na Toyoti. Šest dana u nedelji putovao je od Wellingtona do New Plymoutha, na severnom ostrvu zemlje. Za to putovanje u jednom smeru potrebno je četiri sata i 45 minuta.

Njegova Toyota Corolla, koja još uvijek ima originalni motor i menjač, svaku radnu nedelju pređe gotovo 5.000 kilometara. Kako bi sve bilo pod kontrolom, gospodin Hebli svake dve nedelje ide na servis svog automobila, a mehaničar Džon Šerman potvrdio je rekord nakon godina servisiranja ove Corolle.

- Da nisam radio na njoj, ne bih verovao. Nema šanse da bih verovao da može preći dva miliona, a da nešto ne pođe po zlu - rekao je Šerman za New Zealand Herald.

Ovu nestvarnu cifru na satu Šerman pripisuje pouzdanosti starijih Toyotinih vozila, čestim servisima i stalnom održavanju vozila.

Tojota prešla 2 miliona kilometra, Novi Zeland, Toyota Corolla, Grim Hebli
foto: Printscreen Twitter

Mehaničar tvrdi da nikada nije video ništa približno kilometraži koju je prešla Corolla, rekavši da je najbliži bio automobil koji je prešao 700.000 kilometara.

- Ali ništa ovako. U celoj mojoj karijeri, to je najviše što sam video - rekao je Šerman.

Grim Hebli i dalje svake nedelje putuje po severnom ostrvu Novog Zelanda, uz konstataciju da ne planira da prestane da vozi Toyotu u skorije vreme.

- U ovom trenutku verujem da bi mogla da me nadživi - smatra Hebli.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track