ELEKTRIČNI AUTOMOBILI NE VOLE NISKE TEMPERATURE: Evo šta se dešava sa autonomijom i sa baterijom, o ovome MORATE POVESTI RAČUNA
Foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

zimske glavobolje

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI NE VOLE NISKE TEMPERATURE: Evo šta se dešava sa autonomijom i sa baterijom, o ovome MORATE POVESTI RAČUNA

Auto -

Niske temperature nisu samo naugodne za vozila koja imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem već utiču i na električne automobile koji zbog toga imaju velikih problema sa dometom.

Prema velikoj studiji Recurrentauto, kompanije specijalizovane za električna vozila, u zavisnosti od modela, autonomija može biti niža i do čak 35 procenata!

Tojota, auto
foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

Studija je obuhvatila 7.000 električnih modela i ona otkriva da, iako vozači mogu primetiti gubitak dometa po hladnom vremenu, ne treba da budu zabrinuti za stanje baterije.

Sama baterija se ne kvari, osim što se ne može puniti tako brzo i proizvesti toliki domet. Glavni razlozi su hemijske i fizičke reakcije u bateriji koje se odvijaju sporije na niskim temperaturama, zbog čega je smanjena snaga električnog vozila.

hibrid, električni automobil
foto: AP/Ilustracija

Recurrentova studija za 2022. otkriva stvarne podatke o 7.000 modela, a između ostalih, obuhvatila je sve Tesline modele, Nissan Leaf, Ford Mustang Mach-E i Volkwagen ID.4.

Na ovom linku možete pogledati koliko se na niskim temperaturama smanjuje domet na primeru 13 popularnih električnih vozila.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track