KUPITE POLOVNJAK NA VREME, STIŽU LOŠE VESTI IZ EVROPE: Cene polovnih automobila najveće u istoriji, a EVO KAKAV nas trend očekuje
Foto: Reuters

potražnja veća od ponude

KUPITE POLOVNJAK NA VREME, STIŽU LOŠE VESTI IZ EVROPE: Cene polovnih automobila najveće u istoriji, a EVO KAKAV nas trend očekuje

Auto -

Najveći panevropski onlajn trgovac i posrednik AutoScout24 donosi zabrinjavajuće podatke o tržištu polovnih automobila.

Prema najnovijim podacima, u novembru su polovnjaci prodavani za prosečno 24.772 evra, što je gotovo 12 posto više nego pre godinu dana i najviše otkad se rade statistike!

Potražnja za polovnim automobilima je puno veća od ponude, dok automobilski sektor "šamara" kriza za krizom.

polovni automobili, automobili
foto: Shutterstock

Pre dve godine fabrike su zatvorene zbog korone. Nakon toga usledila je svetska nestašica čipova, koja i dalje muči automobilski sektor, a na nju se nadovezala i nestašica kablovskih snopova za vozila, koji se proizvode u Ukrajini, piše Revija HAK.

U međuvremenu, potražnja je porasla. Neki novi automobili sada imaju rok isporuke od godinu dana, što polovne automobile čini privlačnijim. Kako javlja AutoScout24, stanje na tržištu se polako popravlja, iako cene i dalje rastu.

Ako se uzlazni trend nastavi, prosečna cena polovnih automobila na kraju godine će premašiti 25.000 evra na evropskom tržištu. Prve informacije iz Austrije i Nemačke govore da je ta granica već probijena.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track