JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE! Ako hoćete da naučite da vozite, to će vas koštati papreno, uopšte nije mala stavka u kućnom budžetu!
Foto: Youtube Printscreen/RTV Mag

velika cifra

JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE! Ako hoćete da naučite da vozite, to će vas koštati papreno, uopšte nije mala stavka u kućnom budžetu!

Auto -

Pojedine auto-škole u Srbiji podigle su cene obuke za sve vozačke kategorije, pa se trenutno one kreću od 60.000 do 100.000 dinara. Međutim, do kraja godine se najavljuje novo poskupljenje, pa bi tada obuka mogla koštati čak 130.000 dinara.

auto škola, automobili, automobil, vožnja
foto: Printscreen/Facebook/novi početak

Minimalna cena obuke nije menjana od 2012. godine, a tada je iznosila oko 50.000 dinara. Međutim, sada je došlo do poskupljenja.

Trenutno su cene od 60.000 do 100.000 dinara, a ako želimo kvalitetnu obuku, ona mora koštati bar 130.000. Cenu mora da definiše država, mora da se izbaci "fušeraj" iz obuke, ona mora biti kvalitetna. Određena je minimalna cena 2012. godine, koje se škole moraju pridržavati, a od tada je sve poskupelo.

Mora se promeniti minimalna cena obuke, jer su problem i auto-škole koje ne zanima kvalitet obuke.

Ovako je izgledala obuka pre oktobra 2011. godine:

  • Polaganje testa;
  • 40 časova vožnje (20 ukoliko je kandidat polagao PSP - poznavanje saobraćajnih propisa);
  • Polaganje vožnje.
  • auto škola, automobili, automobil, vožnja
    foto: Printscreen/Facebook/novi početak

    Kako danas izgleda obuka vozača:

  • 40 časova teorije;
  • Polaganje testa;
  • Vađenje lekarskog uverenja;
  • 40 časova vožnje;
  • Polaganje prve pomoći;
  • Polaganje vožnje.

Škole koje žele kvalitetniju obuku prate te troškove, ali one ne mogu to dovoljno da urade, jer ih sputavaju auto-škole koje ne zanima kvalitet, već samo da upišu što više kandidata, zato spuštaju cene. One su povećale cenu obuka za kategorije A, B i C, tako da sad koštaju i preko 90.000 dinara.

Određene auto-škole nude kompletnu cenu ispod 75.000. Savet je da potvrdite šta je uključeno u cenu. Svakako mora da se obrati pažnja i biti na oprezu, jer ova cena ne odgovara tržišnoj.

evri, polovni automobili, Automobil
foto: Shutterstock

Auto-škole su svesne da je cena od 90.000 velika, zato povremeno nude različite akcije, te cena može biti niža.

Često su skuplje auto-škole s kvalitetnijom obukom primorane da spuštaju cenu, baš zbog onih auto-škola što nude cenu ispod održive. Trenutno ne vidimo da se sprema novi talas poskupljenja, ali, nažalost, trend je takav da bi do kraja godine obuka ipak mogla da poskupi još do nekih 120.000. Ono što spasava situaciju jeste što obuka može da se plati na šest ili 12 rata.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:56

PROFESORI TE UČE DA JE TO ISTO KAO KADA STAVIŠ RUKU NA STO! Glumac odgonentnuo: Kako se prave intimne scene u filmovima?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track