PRIPREME ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA U KRAGUJEVCU U PUNOM ZAMAHU: Evo kada se očekuje početak probne proizvodnje vozila
Ilustracija, Foto: Shutterstock

noviteti

PRIPREME ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA U KRAGUJEVCU U PUNOM ZAMAHU: Evo kada se očekuje početak probne proizvodnje vozila

Auto -

U Stelantisovoj fabrici automobila u Kragujevcu u punom zamahu su pripreme za proizvodnju električnog vozila koja bi trebalo da počne u oktobru 2024. godine, rekao je predsednik Samostalnog sindikata te fabrike Saša Đordjević.

On je naveo da se probna proizvodnja očekuje do kraja ove ili početkom 2024. godine.

Đordjević je rekao da u fabriku svakoga dana ulazi sve više radnika domaćih i inostranih firmi zbog ugradnje nove opreme, te da je u tom smislu "napredak vidljiv".

električni automobil
foto: Shutterstock

Đordjević je, međutim, naveo da ne može o tome da govori preciznije i više, budući da je i kompanija obavezala svoje zaposlene da ne iznose podatke i da je to stvar "lične odgovornosti".

Prema njegovim rečima, radnici su proletos prihvatili kodeks koji se odnosi na "ćutanje" o informacijama u vezi sa novom proizvodnjom.

Đordjević je podsetio da je kompanija tako postupila i uoči početka proizvodnje vozila "fijat 500L" u Kragujevcu.

"Fijat 500L je dugo bio pod maskom i niko od zaposlenih nije znao kako ovaj model izgleda, dok kompanija nije procenila kada je trenutak za promociju novog modela. I ovoga puta, kada se sprovode pripreme za proizvodnju električnog vozila, primenjuje se ista politika kompanije u cilju zaštite novog proizvoda u uslovima velike konkurencije na svetskom tržištu", rekao je Đordjević.

električni automobil
foto: Shutterstock

On je kazao da niko od radnika ne zna kako izgleda električno vozilo koje će se sklapati u Kragujevcu.

"U Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu je trenutno angazovano 500 radnika, a kako je ranije bilo najavljeno, sa novom proizvodnjom biće uposleno ukupno oko 1.500 zaposlenih. Očekujemo i nove mlade radnike koji će proći obuke", kazao je Djordjević.

On je izrazio očekivanje da će proizvodnja električnog vozila u Kragujevcu dovesti u Srbiju i taj grad dosta novih kooperanata, uz otvaranje novih radnih mesta, ali i zadržati firme koje već rade za fabriku automobila.

baterija, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Djordjević je rekao da će radnici Stelantisove fabrike u Kragujevcu otići na kolektivni godišnji odmor početkom avgusta.

Dodao je da će odmor ovog leta koristiti i radnici iz Kragujevca koji su otišli da rade u Stelantisovim fabrikama u Trnavi u Slovačkoj i gradu Tihi u Poljskoj.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

04:10

ČETVRTINA AUTOMOBILA NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED?! Automehaničar šokirao: Ako ovako perete automobil, SPREMITE NOVAC ZA DELOVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track