EVROPSKI GIGANTI, ČUVAJTE SE, KINEZI DOLAZE! Električni automobili sa Zapada pred teškim izazovom, PRETI IM TRŽIŠNI NOKAUT!
Foto: BYD

agresivna konkurencija

EVROPSKI GIGANTI, ČUVAJTE SE, KINEZI DOLAZE! Električni automobili sa Zapada pred teškim izazovom, PRETI IM TRŽIŠNI NOKAUT!

Auto -

Prema analitičarima najveće švajcarske banke UBS Group AG, zapadni proizvođači automobila izgubiće čak petinu svog globalnog tržišnog udela zbog rasta prodaje kineskih električnih vozila koja su jeftinija u proizvodnji.

Ta vozila su na kraju jeftinija i u salonima, a to će svakako imati uticaja i na kupce. Predvođeni gigantom BYD, kineski proizvođači automobila gotovo će udvostručiti svoj udeo na globalnom automobilskom tržištu na čak 33 posto do 2030, napisali su analitičari UBS Patrick Hummel i Paula Gong u izveštaju koji su objavili 31. avgusta.

BYD Tang
foto: BYD

Izveštaj je objavio Bloomberg, a u njemu se posebno naglašava da će u opasnosti biti evropski proizvođači poput Volkswagena i Renaulta, koji će morati da se izbore sa agresivnom konkurencijom.

Uglavnom se kao razlog za rast kineskih marki spominje cena automobila koja je niža i do 10.000 evra u poređenju sa sličnim električnim automobilima evropskih ili američkih proizvođača.

BYD Tang
foto: BYD

Međutim, to nije jedini razlog. Najveći kineski proizvođač BYD ima 600.000 zaposlenih radnika, uključujući 90.000 inženjera.

BYD, koji takođe proizvodi baterije i poluprovodnike, uprkos nižim cenama ima i veće profitne marže - čak i od Tesle, koja je primer dobre poslovne izbalansiranosti.

(Kurir.rs/ Revija HAK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track