ČEMU SVE SLUŽI KVAKA NA AUTOMOBILU? Mnogi vozači to ne znaju, a otvaranje vrata NIJE JEDINA SVRHA ovog dela vozila
Foto: Profimedia

iznenadićete se

ČEMU SVE SLUŽI KVAKA NA AUTOMOBILU? Mnogi vozači to ne znaju, a otvaranje vrata NIJE JEDINA SVRHA ovog dela vozila

Auto -

Saveti korisnika Tvitera (X) pomažu vozačima da optimizuju korištenje svih delova svojih vozila, uključujući i kvake na vratima.

1. Prilikom podešavanja bočnih retrovizora

Prilikom podešavanja levog bočnog retrovizora, podesite ručicu vozačevih vrata tako da je vidljiva u donjem desnom uglu. Međutim, prilikom podešavanja desnog bočnog retrovizora, ručka treba da bude vidljiva u donjem levom uglu. Ovo će vam pružiti najbolje vidno polje za saobraćaj iza vas.

Auto, Automobil, Kola, Retrovizor, Vrućina
foto: Profimedia

2. Prilikom parkiranja sa strane

Ručka je pogodna i za bočno parkiranje, sa kojim mnogi ponekad imaju problema uprkos godinama vozačke dozvole. Tokom manevra unazad, vozite sve dok ručka u bočnom retrovizoru ne dodirne odraz puta. Zatim okrenite volan ulevo i polako pomerite vozilo do obeleženog parkinga.

crveni auto, parkiranje
foto: Twitter Printscreen

3. Prilikom vožnje prema automobilu

Sigurno ćete ponekad morati da parkirate automobil na mestu gde će vam druga vozila biti na putu. Ako se ispred vas nalazi bočno parkirano vozilo, a vi treba da mu priđete, možete sebi pomoći tako što ćete pogledati u ručku na drugom vozilu. Čim nestane iz vidnog polja, prestanite. To znači da je rastojanje između vašeg vozila i bočno parkiranog vozila samo 10 centimetara.

4. Prilikom parkiranja unazad

Kada vozite unazad, obratite pažnju na ručku u levom bočnom retrovizoru. Kada u odsjaju udari o ivičnjak, to znači da je zadnji deo vozila udaljen samo 30 centimetara od ivičnjaka.

Automobil, Parkiranje, Zena
foto: Profimedia

5. Prilikom izlaska iz vozila

Ponekad je prilikom parkiranja vozačima teško da procene koliko im prostora treba da normalno otvore vrata i izađu iz vozila. Kada se kvaka na vratima drugog vozila i ivica vaših vrata sretnu u horizontalnoj liniji, imate dovoljno prostora da širom otvorite vrata i normalno izađete iz automobila.

6. Ako elektronsko otključavanje ne radi

Može izgledati očigledno da se ručka može koristiti i za otključavanje vozila ako vaše elektronsko otključavanje ne radi. Ali kod nekih modela automobila, brava nije vidljiva. Zbog toga morate prvo ukloniti njegov mehanički deo sa ključa, a zatim sa njim ukloniti poklopac ručke. Unutra ima bravu koju obično možete otključati ključem.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track