BIZARNA SAOBRAĆAJNA PRAVILA ŠIROM SVETA: Ovde ćete "popiti" kaznu ako vozite prljavi auto, dok na su na Kipru zabranjene SIRENE!
Foto: Shutterstock

da li jemoguće?!

BIZARNA SAOBRAĆAJNA PRAVILA ŠIROM SVETA: Ovde ćete "popiti" kaznu ako vozite prljavi auto, dok na su na Kipru zabranjene SIRENE!

Auto -

Uvek je vreme za putovanja, a jedna od najvećih frustracija pri odlasku u inostranstvo je kada u retrovizoru vidite automobil sa uključenim policijskim svetlima.

Onda stojite po strani i znate šta sledi. Uvek je to prilično visoka kazna, uglavnom u evrima, koju ste mislili da potrošite na voz smrti u zabavnom parku ili na tanjir skupe ribe.

Automobil, Vožnja automobila, Vožnja u sumrak, Kola, Vozač
foto: Sergiy Tryapitsyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Saobraćajne znakove uglavnom znamo da čitamo, ako na okrugloj beloj tabli sa crvenim okvirom piše 60, to sigurno nećemo tumačiti kao 'voziti brže od 60 km/h'.

Međutim, u mnogim evropskim zemljama, a tu je i SAD na snazi su pravila koja nisu sasvim uobičajena, a sada ćemo vas upoznati sa njima.

Albanija

Tolerancija na upotrebu alkohola tokom vožnje je 0,01 promila, što je skoro isto kao da uopšte nema tolerancije. Koliko je to, jedan gutljaj piva, jedna višnjevača..

Belorusija, Bugarska, Rusija i Rumunija

Ako vozite neoprana, prljava kola, bićete kažnjeni.

Bugarska

U jednosmernim ulicama možete parkirati samo na levoj strani.

auto, automobil, pranje auta, čišćenje automobila, pranje guma
foto: Ekaterina Krasnikova / Alamy / Alamy / Profimedia

Kipar

Upotreba sirena je zabranjena u stambenim naseljima i u blizini bolnica. Vozačima je zabranjeno da jedu u automobilima. Takođe, nije dozvoljeno korišćenje ruku za izražavanje nezadovoljstva - ovo uključuje srednji prst, preteće talase i ostatak našeg bogatog repertoara neverbalnih uvreda i pretnji.

Ako se neko seti ove zakonske odredbe u Srbiji, saobraćaj više nikada neće biti isti.

Francuska

Ne smete da imate slušalice na ušima. Uključuje zabavni i informativni program - dakle, ne smete da imate blutut slušalice, muzičke slušalice...

Ako vozači iz suprotnog smera blicnu na vas, to nije znak njihove dobre volje i neće vas pustiti da prođete - rade to zato što žele da prođu prvi. Dozvoljena količina alkohola je 0,02 odsto. Dakle, dve višnjevače... Uzgred, morate imati alkotester u kolima. Možete ga dobiti na bilo kojoj benzinskoj pumpi.

Grčka

Zabranjena je vožnja sa zapaljenom cigaretom.

granica, Grčka, gužve
foto: RINA

Island

Zabrana vožnje po šljunku (makadamu), osim ako na njemu nema obeleženog parkinga.

Makedonija

I putnik na prednjem sedištu mora biti trezan.

Nemačka

Ako vozite polako autoputom, dobićete kaznu. Ako rukama pretite drugim vozačima, kazna je 500 evra. Dok čekate na pružnom prelazu, morate ugasiti motor. Ako ostanete bez goriva na Autobanu, bićete kažnjeni.

Lisabon, najstariji saobraćajni znak na svetu, saobraćajni znak
foto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia

Portugal

Ne smete da nosite kanister sa benzinom u vozilu.

Rusija

Zabranjeno je pokupiti stopere.

Slovenija

Kada se krećete unazad, morate uključiti sva četiri pokazivača pravca.

Španija

Ako nosite naočare za vožnju u automobilu, morate imati rezervni par - isto važi i za Portugal i Švajcarsku.

vazdušni jastuk, automobil
foto: Publicity Still / United Archives / Profimedia

Švajcarska

Zabranjeno lupanje vratima automobila, pranje automobila u nedelju i košenje travnjaka. Dakle, u Ženevi, Bernu... moraćete da nađete drugi hobi.

U Danskoj ne možete da pokrenete automobil sa nekim ispod njega. U Japanu ćete biti kažnjeni ako se vozite sa pijanim vozačem kao trezan putnik.

SAD

Hajdemo u SAD, u Alabami, na primer, zabranjeno je voziti s povezom preko očiju. Zašto bi to uopšte uradio? Mnogi zakoni i propisi u SAD napisani su u neko prošlo doba, ali su i dalje ostali...

Na Aljasci vam nije dozvoljeno da vozite psa na krovu automobila, ali se ne pominju druge životinje - samo naši najbolji prijatelji.

U Arkanzasu je protivzakonito trubiti posle 21 sat, ali samo u blizini restorana koji prodaju sendviče i hladna pića (?!).

U Glendejlu, u Kaliforniji, zabranjeno je iskakanje iz automobila brzinom od 100 km/h. Dakle, dozvoljeno je iskakati iz automobila pri 90 km/h ili 150 km/h, ali je to strogo zabranjeno pri 100 km/h.

Gradska uredba Denvera i dalje kaže da je u nedelju zabranjeno voziti crni automobil ulicama.

0649546072, Denver, pucnjava, salon za tetoviranje
foto: Michael Ciaglo / Getty images / Profimedia

U Konektikatu je nezakonito loviti životinje iz automobila.

Neverovatno, na Floridi morate da platite parking ako za mašinu za naplatu vežete slona, kozu i aligatora. Kakva bi scena bila kada biste za istu spravu vezali (gladnog) aligatora i kozu.

U Dablinu u Džordžiji strogo je zabranjeno voziti automobile preko dečjih igrališta, a u Marijeti je zabranjeno pljuvanje iz automobila ili autobusa, ali o kamionima nema ni pomena. Dakle, ako ste vozač kamiona, odmorite se.

mercedes actross, kamion
foto: Mercedes Srbija

Na Havajima vam nije dozvoljeno da uključite sva četiri pokazivača pravca dok se vaše vozilo kreće. Čudno, nije vam dozvoljeno da upozoravate druge vozače na opasnost.

U Luizijani se od muža zahteva da mahne belom zastavom ispred automobila ako ga vozi žena. Ovo pravilo je sačuvano od davnina. Danas su muškarci mnogo opasniji na putevima.

U Mejnu je ilegalno kupiti automobil u nedelju, a u Indijani je nelegalno prodati ga u nedelju.

U Nju Hempširu je nelegalno udisati izduvne gasove autobusa. Navodno, pojedini građani su na ovaj način podsticali euforiju. Zaista, čini nam se da biste mogli da stimulišete takve stvari (nastanak nekih bolesti, na primer), ali euforija?

U Južnoj Dakoti vozačku dozvolu možete dobiti već sa 14 godina.

U Zapadnoj Virdžiniji je nezakonito jesti životinju koju pregazite na putu.

(Kurir.rs/Revija HAK)

Bonus video:

03:55

KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track