EVROPSKE MARKE PRED ISTORIJSKIM KOLAPSOM? Električni automobili iz Kine se sve više prodaju, ovu najezdu NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI
Foto: BYD

bolja ponuda

EVROPSKE MARKE PRED ISTORIJSKIM KOLAPSOM? Električni automobili iz Kine se sve više prodaju, ovu najezdu NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI

Auto -

Kineski električni automobili su sve prisutniji na evropskom tržištu, a ukoliko se takav trend rasta prodaje nastavi on može ozbiljno ugroziti velike evropske proizvođače i njihove planove sa vozilima na struju.

Evropa je posebno zanimljiva za kineske proizvođače električnih vozila (EV) zbog niskih uvoznih carina od 10 odsto, dok u SAD one iznose 27,5 odsto, rekao je nezavisni analitičar Matijas Šmit, prenosi AP. Pored toga, u Evropi je drugo najveće svetsko tržište baterija za EV posle Kine.

BYD Tang
BYD Tangfoto: BYD

Kupci automobila u Evropi koji vode računa o klimi i koji se bore sa povećanim troškovima života oduševljeni su time kako su kineska električna vozila pristupačna i istovremeno elegantno dizajnirana. Oni ne haju za geopolitiku, a nisu ni zabrinuti zbog pretnje za lokalnu auto-industriju.

- Evropo, žao mi je. Kina ima bolju ponudu - izjavila je jedna zadovoljna vlasnica kineskog EV iz Kopenhagena.

Udeo kineskih proizvođača automobila na tržištu zapadne Evrope je samo tri odsto, ali oni imaju udeo od 8,4 odsto na tržištu EV, dodaje analitičar Šmit. Ovaj udeo je prošle godine iznosio 6,2 odsto, a 2019. godine je takoreći bio na nuli.

BYD Tang
BYD Tangfoto: BYD

Kineske kompanije prodaju oko 9,2 miliona vozila godišnje na evropskom tržištu, ali velikom brzinom osvajaju manje tržište EV.

Ovaj porast izaziva bojazan da li će evropska industrija automobila, skoncentrisana pre svega u Nemačkoj i Francuskoj, ostati konkurentna prilikom prelaska sa fosilnih goriva na električnu energiju.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track