OVA REKLAMA ZA NOVI DEFENDER JE ZABRANJENA: Čuveni proizvođač je morao hitno da je povuče zbog OBMANJUJUĆEG SADRŽAJA (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube @landrover

presuda

OVA REKLAMA ZA NOVI DEFENDER JE ZABRANJENA: Čuveni proizvođač je morao hitno da je povuče zbog OBMANJUJUĆEG SADRŽAJA (VIDEO)

Auto -

Reklama koju je "jaguar land rover" objavio 2022. godine za potpuno novu generaciju legendarnog terenca "defender" ubrzo je povučena jer u sebi sadrži obmanjujući sadržaj.

U reklami se mogu videti tri "defendera" kako silaze sa broda, voze se gradom i kroz pustinju, pokazujući svoje terenske sposobnosti. Na kraju se dva parkiraju u rikverc na padini uz liticu, dok je treći krenuo ka provaliji. Kad se vozač približio ivici, parking senzori su ga upozorili da se stane, zaustavljajući ga pred samom provalijom.

Land Rover Defender, reklama
foto: Printscreen YouTube @landrover

Vladino telo koje prati oglašavanje u Velikoj Britaniji i radi na obezbeđivanju odgovornog, istinitog i poštenog oglašavanja, Agencija za standarde oglašavanja (ASA), primila je dve žalbe u kojima se osuđuje opasno obmanjujući sadržaj reklame.

Konkretno, problem je što parking senzori vozila ne mogu da upozore na ivicu provalije, kao što je prikazano na snimku. Dakle, ako bi se vozač oslonio na parking senzore prilikom vožnje unazad, auto bi jednostavno krenuo unazad i pao preko ivice, a senzori se ne bi oglasili. Agencija je zaključila da reklama pogrešno predstavlja funkcionalnost parking senzora.

Samim tim, vozač koji pod uticajem reklame pokuša da upotrebi parking senzore na litici mogao bi da rizikuje život.

Presuda ASA sprečila je "jaguar land rover" da ponovo prikaže reklamu u Velikoj Britaniji. Ali kao što se vidi, dostupna je i dalje na Jutjubu.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track