ŠOK IZ ŠVEDSKE, VOLVO VIŠE NEĆE PRAVITI OVE MOTORE: Kupci hrle da kupe poslednje primerke, posle 45 godina SADA JE ZVANIČNO KRAJ
Foto: Volvo

XC90 ZATVORIO KRUG

ŠOK IZ ŠVEDSKE, VOLVO VIŠE NEĆE PRAVITI OVE MOTORE: Kupci hrle da kupe poslednje primerke, posle 45 godina SADA JE ZVANIČNO KRAJ

Auto -

Poslednji "volvo" automobil sa dizel motorom proizveden je u utorak u fabrici u Torslandi u Švedskoj, a to je bio SUV XC90.

Slavni proizvođač je tako stavio tačku na jednu eru koja je trajala 45 godina. Treba napomenuti da su u periodu između 2012. i 2016. godine dizeli činili čak polovinu prodaje švedskog brenda, a od 1991. godine proizvedeno je više od 9 miliona "volvo" vozila sa dizel motorima.

Krajnje odredište poslednjeg "volvo" automobila sa dizel motorom je World of Volvo u Geteborgu, gde će biti izložen za posetioce.

Volvo, Volvo XC90
foto: Volvo

Inače, ovaj dvolitraš je tek drugi dizel motor koji je razvio samostalno "volvo". Prvi, koji je debitovao 2001. godine, bio je agregat sa pet cilindara.

"Volvo" istorija dizela uključuje partnerstva sa "folksvagenom" i PSA grupom, koji je sada deo Stelantisa.

Prvi dizel automobil u modelu 244 GL D6, koji je debitovao 1979. godine, pokretao je šestocilindrični agregat iz "folksvagena".

Volvo, Volvo XC90
foto: Volvo

Kada je "volvo" lansirao svoju Drive-E liniju 2008. godine, imao je 1.6-litarski dizel motor koji je bio važan deo saradnje sa grupom PSA.

"Volvo" je tvrdio da automobili sa ovim dizel motorom mogu da pređu 1.300 km sa punim rezervoarom i da imaju dovoljno niske emisije da bi se klasifikovali kao "zeleni motori" u Švedskoj.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track