Studentska formula iz Srbije

Delo naših mladih konstruktora

Studentska formula iz Srbije

Auto -
Tim "Drumska strela - Road Arrow", koji okuplja studente sa Mašinskog fakulteta i FON-a napravio trkački bolid koji je na Silverstonu osvojio visoko drugo mesto na međunarodnom takmičenju

BEOGRAD - Prestižno takmičenje u organizaciji Međunarodnog društva inžinjera mašinstva (SAE International) pod nazivom „Formula student", već trideset godina postavlja izazov mladim inžinjerima i konstruktorima podstičući ih da osmisle i konstruišu mali trkački automobil, odnosno bolid formule. Cilj takmičenja je da se znanje stečeno na fakultetima primeni u praksi te da mladi ljudi steknu dobru obuku i iskustvo koje će ih pripremiti za buduće profesije.

Timovi studenata imaju za zadatak da dizajniraju, izrade i testiraju prototipe automobila a sve u skladu sa brojnim i strogo utvrđenim pravilima. Takmičenje od svojih početaka okuplja timove sa svetskih univerziteta, međutim prvi tim studenata iz Srbije tek 2010. godine kreće sa ovim pionirskim poduhvatom.

Oformljen pod nazivom „Drumska strela - Road Arrow " tim je u početku okupio studente sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a zatim su im se prudružile koleginice sa Fakulteta organizacionih nauka. Prvo takmičenje u nizu na kome je tim učestvovao održano je u Silverstonu u Velikoj Britaniji u julu 2011. godine, a sastojalo se iz prezentacije samog idejnog projekta, organizacije rada, dizajna formule i procene troškova izrade automobila.

Uprkos činjenici da su na takmičenje otišli kao tim sa najmanje iskustva vratili su se sa osvojenim drugim mestom u jakoj konkurenciji koju su činili svi svetski univerziteti sa dugogodišnjom tradicijom u ovom takmičenju.Nedostatak iskustva i jasne predstave o onom što ih je čekalo u Silverstonu nisu bile jedine prepreke sa kojima su se suočavali. Konstantan problem bio je nedostatak nekada i osnovnih sredstava za rad, kao i podrška iz privatnog i javnog sektora. Međutim, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke, Ministarstva infrastrukture i energetike, Univerziteta u Beogradu, Mašinskog fakulteta i Auto-moto saveza Srbije, kao i uz neumanjeni entuzijazam i posvećenost cilju tim je uspeo da ostvari zapažene rezultate te da nastavi sa konstrukcijom prvog srpskog bolida formule.

U potpunosti konstruisan automobil imao je svoju premijeru u julu 2012. godine na trkačkim stazama u Silverstonu, a zatim u septembru iste godine i u Italiji u mestu Varano de Melegari. Poučeni iskustvom iz Velike Britanije tim je usavršio svoj automobil, te napredovao u prezentacionom delu - statičkom i dinamičkom. Iako ovog puta nije ostvaren osrednji plasman tim "Drumska strela" uspeo je da uvede Srbiju na velika vrata u svet studentskih tehničkih takmičenja i konstruiše prvi bolid formule na osnovu koga će generacije koje dolaze projektovati i izraditi usavršenu verziju.

Trka u Italiji bila je poslednja trka ovog tima u njegovom sadašnjem sastavu, a uz pratnju profesora Aleksandra Vega kao mentora. Timu će se uskoro priključiti i novi članovi čiji će zadatak biti da celokupan koncept usavrše i izrade novi automobil za naredna takmičenja. Cilj tima biće da, poučeni dragocenim iskustvima svojih kolega, učine učešće srpskih studenata na "Formula Student" takmičenju - tradicijom.

Drumske strele

Tim "Drumska strela" čine: Ranko Stojanović, Milan Caran, Nenad Lazarević, Miloš Radosavljević, Trifun Miličević, Kristina Davidović, Rade Zečević, Srđan Okanović, Milica Marković, Nikola Georgijević, Ivan Ivanković i Davorin Šćepović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track