icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

ČUDOTVORNA BRUSNICA: Možete jesti šta hoćete, ali uz nju se nećete ugojiti!

Sprečanje debljanje

ČUDOTVORNA BRUSNICA: Možete jesti šta hoćete, ali uz nju se nećete ugojiti!

Doktor
Brusnica može da spreči debljanje kod ljudi koji jedu masnu hranu, kao i da smanji nivo šećera i holesterola u krvi

Verovatno svi sanjamo o tome da možemo da pojedemo picu ili čokoladu, a da se ne udebljamo. Sada su naučnici  ronašli vrlo jednostavan način kako da ostvarite taj san.

 

Brusnica (Vaccinium vitis idaea) može da spreči debljanje kod ljudi koji jedu masnu hranu, pokazalo je švedsko istraživanje. Takođe mogu da pomognu u smanjenju nivoa šećera u krvi i holesterola.

 

Istraživači sa Univerziteta Lund otkrili su da plod brusnice gotovo u potpunosti sprečava debljanje kod miševa koji su jeli visokomasnu hranu. Studija je sprovedena na vrsti miševa koji lako pohranjuju masnoće i zato se mogu smatrati modelom za osobe koje su pretile i koje imaju visok rizik od razvoja dijabetesa.

 

Neki su miševi jeli hranu s niskim udelom masnoća, dok je većina jela onu s visokim udelom. Podeljeni su u skupine, gdje su svi, osim kontrolne skupine, hranjeni različitim vrstama bobica.

 

Nakon tri meseca se pokazalo da miševi koji su jeli brusnice i bili na masnoj prehrani nisu ništa deblji od onih koji su jeli hranu s niskim udelom masnoća. Visina holesterola i masnoće u jetri takođe je bila niža nego kod onih miševa koji su jeli masnu hranu, ali bez brusnica. 

Ipak, upozoravaju naučnici, ljudi ne bi trebalo da ova otkrića uzimaju kao opravdanje za nezdravu prehranu. "Otkrića na miševima su uzbudljiva, ali ne bi trebalo da budu opravdanje za nezdravu hranu sve dok jedete brusnicu", napominje Lovisa Hejman koja je učestvovala u studoji.

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.