DA MOZAK NE STANE: 14 trikova za bolje pamćenje

Dobra strategija

DA MOZAK NE STANE: 14 trikova za bolje pamćenje

Život -
Uz malo truda i ove savete, sve što naučite ostaće vam duže u glavi

Većina nas može da izgubi tok misli u pola rečenice. Sećanje je aktivan proces i da bi ga koristili morate da obratite pažnju na planiranje i organizovanje. Srećom, postoje neki trikovi i strategije koje će vam pomoći da prebrodite trenutke kada mozak “stane“.

1. Povežite memoriju sa okruženjem

"Na ispitu savetujem svoje učenike da zamisle mesto na kojem se nešto dogodilo kako bi lakše zapamtili", kaže Endrju Džonson, specijalista memorije i predavač psihologije na Univerzitetu Bournemouth.

2. Stisni pesnicu

Istraživanja pokazuju da kada kuglicu stisnete u desnu ruku i stežete je čvrsto zapravo lakše pamtite brojeve telefona ili spisak za kupovinu.

"Kasnije, kada želite da preuzmete podatke, stisnite levu pesnicu. Istraživači misle da ti pokreti aktiviraju moždane regione ključne za čuvanje i opoziv sećanja", kaže doktor Džonson.

3. Naučite nešto pre spavanja

Najbolji način da se “konsoliduje pamćenje” je da prođe kroz informacije neposredno pre odlaska na spavanje objašnjava dr Džonson i dodaje da je dobro jer ima manje ‘novih‘ ometajućih uspomena, pa će ih bolje zapamtiti sledećeg dana.

4. Azbuka

"Kad ne možete da se setite podatka kao što je ime glumca u filmu, koristite metod “pismo za pretragu”, odnosno prolazite kroz azbuku kako bi pronašli prvo slovo reči ili ime kog pokušavate da se setite kako bi osvežili pamćenje -to stvarno radi", kaže doktor Idon.

5. Pijte više mleka

Naučnici su tražili od 972 ljudi da popune detaljne ankete o ishrani i da odrade osam rigoroznih testova za proveru koncentracije, pamćenja i učenja sposobnosti. Odrasli koji su konzumirali mlečne proizvode najmanje pet ili šest puta nedeljno radili su daleko bolje testove pamćenja u poređenju sa onima koji su retko jeli ili pili mlečne proizvode.

6. Radite više vežbi

Nekoliko studija je pokazalo da aerobne vežbe poboljšavaju kognitivne funkcije, a posebno su dobre u poboljšanju memorije. Vežba takođe može da podstakne rast novih moždanih ćelija u hipokampusu - oblasti mozga koji je važan za memoriju i učenje.

7. Plešite salsu

Ljubitelji muzike su bolji u kognitivnim testovima, dok je istraživanje pokazalo blagotvorne efekte muzike na one sa Alchajmerovom bolešću - objašnjava ekspert memorija doktor Kris Mulen.

Muzika sa jakim ritmovima, poput regea i salse, najbolji su za memoriju i rešavanje problema.

8. Zaboravite alkohol

Alkohol može da vam pomogne da zaspite, ali on ima štetan uticaj na koncentraciju i memoriju, kažu istraživači na Londonskom centru za spavanje.

9. Izgovarajte naglas

Ovo je najlakši od svih metoda da se setite gde ste ostavili ključeve od kola ili šta morate da kupite u prodavnicu, kažu stručnjaci memorije. Studije su pokazale da sve što želite da zapamtite izgovorite naglas i da je učinak zagarantovan.

10. Ne čitajte celine

Kada vam neko daje broj telefona, kao na primer 123957001066, razbijte ga u 12 39 57 00 10 66 ili čak 1239 5700 1066. Ovom metodom ćete lakše vizuelno zapamtiti broj a možete i da ga povežete sa datumom kada se nešo desilo ili nečijom adresom kako bi ga se lakše setili.

11. Prestanite da pušite

To može da bude štetno za vaše sećanje, kažu istraživači sa Univerziteta Northumbria. Kada su od 69 učenika starosti od 18 do 25 godina, tražili da zapamte spisak zadataka, oni koji nikada nisu pušili su uradili najbolje. Nepušači su se setili 81% dok su pušači koji u proseku ispuše 60 cigareta nedeljno uspeli da se sete samo 59%.

12. Zatražite repliku

Ako postoji nešto što treba da uradite svaki dan u određeno vreme i često zaboravite, tehnika se zove implementacija namere koja je vrlo jednostavna, kaže doktor Mulen.

Na primer, recite sebi "kad god popijem prvu šolju čaja ujutru, takođe ću uzeti pilule"

13. Upotreba slike

Jedna vrsta memorijske pomoći se oslanja na slike, a ne reči.

"Klasičan način pamćenja imena neke osobe je da pokušate da to ime i zamislite (ili nešto u vezi njega ) na licu osobe", kaže doktor Mulen.

14. Pijte zeleni čaj

Kineski istraživači kažu da redovno ispijanje može da poboljša pamćenje i odloži početak Alchajmerove bolesti zbog ključnog sastojka čaja - organskog molekula EGCG, antioksidansa koji štiti od senilne degenerativnih bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track