OPERACIJA KRAJNIKA ZA I PROTIV: Oni čuvaju naš organizam ali kada obole, mogu biti uzrok mnogih bolesti
Foto: Shutterstock

Provereno

OPERACIJA KRAJNIKA ZA I PROTIV: Oni čuvaju naš organizam ali kada obole, mogu biti uzrok mnogih bolesti

Život -

Oni čuvaju naš organizam od bakterijskih, virusnih, gljivičnih i parazitnih infekcija, ali kada obole, mogu biti uzrok mnogih bolesti

Još od davnina postoji spor o tome da li bi krajnike trebalo operisati ili ne. Odgovor je jasan: oboleli krajnici najčešće se moraju odstraniti, jer oni ne samo što ne rade svoj posao već mogu naneti mnogo štete organizmu.

Ukoliko se ne otklone na vreme, tokom godina mogu uzrokovati nastanak brojnih bolesti, poput upale zglobova, srčanih struktura (bakterijski endokarditis), zatim razna zapaljenska stanja bubrega, ali i upale uha, koja može dovesti i do nagluvosti. Ove komplikacije nastaju kao posledica širenja uzročnika upala i infekcija sa krajnika u organizam bilo putem limfe, krvi bilo direktnim širenjem na druge organe.

foto: Shutterstock

Operacije krajnika se preporučuje:

- osobama koje imaju česte angine (više od tri puta godišnje tri godine zaredom, više od pet puta godišnje dve godine zaredom ili više od sedam puta tokom jedne godine)

- ako uvećani krajnici otežavaju disanje i gutanje

- ukoliko je potvrđen kliconoša

- ako osoba ima neprijatan zadah iz usta, česte upale srednjeg uha i ako se utvrdi da su krajnici izvori žarišne infekcije.

- Posle brojnih istraživanja zaključak je jasan: bolesne krajnike treba operisati, a zdravi imaju veoma korisnu ulogu u organizmu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track