POJAVILE SU VAM SE NA KOŽI CRVENE TAČKICE: Ukazuju na da nešto nije u redu sa vašim telom, ako krvare, HITNO kod doktora
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

POJAVILE SU VAM SE NA KOŽI CRVENE TAČKICE: Ukazuju na da nešto nije u redu sa vašim telom, ako krvare, HITNO kod doktora

Život -

Primetili ste malu crvenu tačkicu na koži koja tu nije bila pre nekoliko dana? Kad pogledate bolje, čini vam se kao da se oko nje granaju sitne vene?

Udahnite i ne brinite, svi ih imamo... Ako ste na koži ugledali crvenu tačkicu, nemojte se mnogo uzrujavati. U pitanju je angiom - mali benigni tumor koji se sastoji od krvnih sudova i potpuno je bezopasan.

Pojavljuju se kod svih ljudi, uglavnom iz dva razloga:

1. Zbog godina

Mnogi ljudi dobiju ih posle 30 godine. Uglavnom se radi o vrlo malim tačkicama koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a kod žena se mogu pojaviti na grudima. Pojavljuju se zbog promena na koži i krvnim sudovima koje dolaze s godinama.

2. Problemi sa zdravljem ili loš stil života.

Ako angiom izgleda kao tačka iz koje se granaju krvni sudovi, to može ukazivati na probleme sa jetrom, na bolesti krvnih sudova ili hormonsku neravnotežu u telu. Ovu vrstu nazivaju - spajder angiomi.

Kada treba ići kod doktora?

Ako primetite da crvena toakica neočekivano menja veličinu, oblik ili je počela da krvari, posetite doktora što pre.

Najbolja prevencija pojave angioma su zdrav život i uravnotežena ishrana. Jedite dosta voća i povrća i ne zaboravite na zdrave masnoće poput onih iz avokada i maslinovog ulja. To će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava.

Moguće ih je ukloniti laserom

"U početku nakon tretmana nastaje manja krasta, ili angiom poprimi crnu boju, a tokom narednih dana nestaje u celosti. Tretman je bezbolan, a osetljivije osobe mogu osjetiti manje peckanje. Prosečno je potrebno 1 do 2 tretmana. Tretirani angiomi nestaju zauvek.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track