KRPELJA JE POTREBNO ŠTO PRE UKLONITI: Mali ubod, a veliki problem
Foto: Shutterstock

OPASNO

KRPELJA JE POTREBNO ŠTO PRE UKLONITI: Mali ubod, a veliki problem

Život -

Stručnjaci savetuju da pazimo decu i sebe kako ne bismo imali neprijatna iskustva sa ovim prenosiocem bolesti

Početkom proleća i s dolaskom sunčanih dana pojavljuju se mnoge opasnosti koje vrebaju iz zelenila koje nas okružuje. Savet lekara je da povedemo računa na kakvoj travi ćemo odlučiti da se odmorimo ili poigramo s decom i ispod koje krošnje ćemo potražiti zaklon od sunca.

Upravo na takvim mestima možemo upasti u neku od sezonskih nevolja. Krpelje raznosi vetar i nalaze se u visokoj travi. Pri boravku u prirodi trebalo bi birati parkove koji su sređeni jer zelene površine koje se redovno održavaju i kose nisu pogodna sredina za razmnožavanje krpelja. Ubod krpelja je bezbolan, tako da se primeti tek pošto se prikači za kožu jer mesto uboda počinje da svrbi. Krpelj može ostati na koži i više dana, sve dok se ne nasisa krvi, nakon čega napušta domaćina.

Zašto su opasni

Krpelji mogu biti prenosioci više različitih zaraznih bolesti, a u našoj zemlji trenutno je nepobitno dokazano samo prenošenje lajmske bolesti. Njen uzročnik, spiroheta borelia burgdorferi, zatiče se u više različitih vrsta krpelja, od kojih je kod nas najznačajnija vrsta Ixodes ricinus. Ostali krpelji koji se mogu naći u našoj zemlji uglavnom nisu prenosioci ove bolesti.

Iz tog razloga veoma je značajno pravilno i blagovremeno odstraniti krpelja iz kože. Ne znači svaki ubod zaraženog krpelja prenošenje infekcije jer ona zavisi od više faktora. Što je duže vremena zaražen krpelj boravio u koži, veći je i rizik od transmisije borelije. Smatra se da zaražene odrasle jedinke treba u koži da provedu više od 24 časa da bi došlo do prenošenja infekcije, dok kod larvi taj period može da bude i svega nekoliko časova.

foto: Shutterstock

Odstranjivanje krpelja

Za odstranjivanje krpelja, ako ste u mogućnosti, uvek se obratite lekaru. Ukoliko ste prinuđeni da ga sami odstranite, učinite to pomoću pincete, hvatanjem rilice (usnog aparata) krpelja što bliže koži i laganim povlačenjem naviše. Nakon odstranjivanja mesto uboda obavezno treba dezinfikovati alkoholom.

Napomena

Krpelja nikako ne treba čupati, gnječiti, kidati, niti stavljati na njega bilo kakva hemijska ni toplotna sredstva (alkohol, benzin, ulje, lak za nokte, cigaretu). Sve ovo može isprovocirati krpelja da povrati svoj crevni sadržaj i time dovede do prenošenja infekcije iako do nje možda ne bi došlo.

SAVETI ZA SIGURAN BORAVAK U PRIRODI

- Bez obzira na to da li ceo dan provodite u prirodi ili samo šetate svog kućnog ljubimca parkom ili nasipom pored reke, stručnjaci imaju nekoliko saveta:

- Nosite prikladnu odeću i obuću: duge rukave i nogavice, cipele, a ne sandale!

- Lakše ćete ga primetiti ako nosite svetliju garderobu.

- Po povratku kući detaljno pregledajte kućnog ljubimca i sebe. Obratite pažnju na kosu, područje iza kolena i leđa.

- Pregled ponovite sledećeg dana jer, dok je gladan, krpelj je sitan i teško uočljiv. Kad se najede, poveća se čak do dvesta puta pa ga je lakše primetiti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Ne idi u travu, ima krpelja!" Kako se zaštititi i rešiti podlih krvopija?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja